Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Potilasturvallisuus on vaakalaudalla Tehyn ja Superin työtaistelutoimien laajentuessa teho-osastoille, sanoo Tyksin vt. sairaalajohtaja – "Joku potilas voi kuolla tämän tilanteen takia"

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) ollaan huolissaan potilasturvallisuuden vaarantumisesta, jos tiettyihin tehohoitoyksiköihin kohdistetut lakkovaroitukset toteutuvat. Tyksin vt. sairaalajohtajan Sirkku Jyrkkiön mukaan riskinä on, että potilaita voi jopa kuolla työtaistelutoimien seurauksena.

Potilaita joudutaan lakon aikana mahdollisesti siirtämään tai ohjaamaan muihin sairaaloihin, mutta osa potilaista on niin kriittisessä tilassa, ettei heitä voida siirtää.

– Olemme hyvin huolissamme. Siellä hoidetaan kriittisesti sairaita potilaita ja on ihan selvää, että potilasturvallisuus vaarantuu, Jyrkkiö kertoi STT:lle.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ovat antaneet yhteensä kolme lakkovaroitusta, joista kaksi koskee teho-osastoja Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä. Poikkeuksellista on erityisesti se, että Tehyn keskuslakkotoimikunta on päättänyt, ettei tulevissa työtaisteluissa tulla antamaan suojelutyötä.

Jyrkkiön mukaan aikaisempina vuosina olleissa lakoissa on ollut aina selkeä eettinen periaate siitä, että kriittisesti sairaat potilaat hoidetaan lakonkin aikana.

– Tämän vuoden lakkoilussa on ensimmäistä kertaa tämä piirre, että eettinen periaate kyseenalaistetaan, Jyrkkiö kertoi.

Tehy: Laki ei edellytä suojelutyön antamista

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi kommentoi STT:lle sähköpostitse, ettei Tehy aio avata perusteita, joilla lakkokohteet on valittu.

– Työtaistelutoimet ovat täysin laillisia. Laki ei edellytä suojelutyön antamista, Kirvesniemi kertoi.

Esitettyihin huoliin potilasturvallisuudesta Kirvesniemi vastasi, etteivät Suomen sote-palvelut voi kaatua muutaman sadan hoitajan lailliseen lakkoon. Jos näin käy, työnantajat eivät ole Kirvesniemen mukaan hoitaneet velvollisuuksiaan potilasturvallisuuden suhteen.

– Työnantaja vastaa aina potilasturvallisuudesta. Myös lakon aikana, Kirvesniemi painotti.

Työnantajapuolta edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on ilmoittanut pitävänsä uusia työtaistelutoimia täysin moraalittomina. KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas kommentoi STT:lle, että teho-osastoille kohdistuvissa työtaistelutoimissa tulisi ehdottomasti käyttää suojelutyötä.

Nybondas-Kankaan mukaan Tehy ja Super ovat löytäneet Suomen lainsäädännöstä aukon, joka ylipäätään mahdollistaa näin radikaalit työtaistelutoimet hoitoalalla.

KT:n mukaan potilasturvallisuuslain säätäminen Suomeen olisi täysin välttämätöntä tällaisten tilanteiden estämiseksi.

Lakon siirtäminen antaisi lisää aikaa valmistautua

Kanta-Hämeessä uhkaa vuorokauden mittainen lakko ensi viikon perjantaina ja Varsinais-Suomessa neljän päivän lakko 6. syyskuuta alkaen. Varsinais-Suomessa lakko koskisi Tehyn ja Superin ilmoituksen mukaan noin kahtasataa työntekijää.

Molemmat sairaanhoitopiirit ovat toivoneet lakkojen siirtämistä kahdella viikolla.

Jos lakkoja päätetään siirtää, päätös ainakin Kanta-Hämeen osalta tulee tehdä käytännössä maanantai-iltana, sillä siirrosta tulee ilmoittaa osapuolille kolme vuorokautta ennen lakon suunniteltua alkua.

Valtakunnansovittelijan toimisto on kertonut, että sosiaali- ja terveysalan työriidan sovittelua jatketaan maanantaina.

----

Juttua on korjattu klo 18.00: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä lakko alkaisi vasta tiistaina 6.9., ei ensi perjantaina 2.9. Ensi perjantaina uhkaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä koskeva lakko.