Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Perussuomalaisten ajattelu hyvin kaukana SDP:stä monissa kysymyksissä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan perussuomalaiset on suurista puolueista SDP:stä kauimpana EU-kysymyksissä. Hän sanoi myös, että SDP:n ja perussuomalaisten ajattelu on hyvin kaukana toisistaan monilla alueilla.

Marin totesi, että on vaikea nähdä häntä ja perussuomalaisten puheenjohtajaa Riikka Purraa neuvottelemassa kovin hyvähenkisesti EU-kysymyksistä yhdessä.

Marin kommentoi asiaa Eurooppa-foorumin pääministeritentissä, jossa suurten puolueiden puheenjohtajia pyydettiin laittamaan muut puolueet EU-poliittiseen paremmuusjärjestykseen tulevaa hallituskokoonpanoa ajatellen.

Sen sijaan keskustan kanssa yhteistyö on Marinin mukaan sujunut nykyisessä hallituksessa hyvin, ja siksi hän jatkaisi sitä mielellään myös tulevaisuudessa. Myös kokoomuksen kanssa SDP löytäisi hänen mukaansa yhteistä monista kysymyksistä.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kiitteli hallitusyhteistyötä SDP:n kanssa aluekehityksen ja maatalouspolitiikan osalta. Hän sanoi, että kokoomuksen kanssa yhteistä on ajattelu kilpailukyvystä ja hyvän taloudenpidon merkityksestä.

– Perussuomalaisten suhteen linja ei ole nyt ihan kirkas. Me emme tiedä, mitä he ajattelevat, Saarikko sanoi.

Perussuomalaisten Purra kommentoi, että hallitusyhteistyössä on kyse siitä, minkälainen hallitusohjelma saadaan aikaiseksi, sillä se sisältää kompromisseja. Vastauskierroksen aloittanut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) totesi lyhyesti, että kaikki puolueet ovat yhtä hyviä.

Puolueiden puheenjohtajat maalasivat synkkää kuvaa Euroopan ensi talvesta - "Yltäkylläisyyden aika on ohi"

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat jakoivat Eurooppa-foorumin pääministeritentissä yhteisen kuvan siitä, että ensi talvesta tulee Euroopalle erittäin vaikea. Kaikki osallistuneet korostivat sitä, että Venäjään kohdistetuista pakotteista tulee kuitenkin pitää kiinni tai niitä pitää entisestään kiristää, vaikka se johtaisi Euroopassa energiapulaan.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin painotti, että nyt tarvitaan entistä vahvempaa Euroopan unionia ja kovempia pakotteita Venäjää kohtaan.

– Jos Eurooppa ja länsimaat näyttävät heikolta, niin se maailmalla huomataan. Meidän pitää tässä tilanteessa olla vahvoja, meidän pitää olla rohkeita ja meidän pitää puolustaa demokraattisia arvoja. Ja sen vuoksi on aivan välttämätöntä, että Ukraina voittaa sodan. Heidän tehtävänsä on määritellä, millä ehdoilla rauha voidaan solmia. Meidän tehtävämme on tukea heitä kaikin mahdollisin keinoin tässä, hän sanoi.

Marinin mielestä samalla pitää myös huolehtia siitä, ettei jatkossa luoda vastaavia riippuvuussuhteita ja kytköksiä muihin autoritäärisiin maihin.

"Eurooppa selviää, muita vaihtoehtoja ei ole"

Tiukempia pakotteita vaati myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän sanoi, ettei länsimailla ole muuta vaihtoehtoa kuin pysäyttää Venäjän presidentti Vladimir Putin, ja se vaatii Ukrainan tukemista sekä sotilaallisesti että Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden avulla. Orpo sanoi, että jokainen aukko pakotteissa tulee tukkia ja venäläisestä fossiilisesta energiasta tulee irtautua kokonaan.

– Jos me joustamme, niin me ikään kuin hyväksymme sen, mitä Putin tekee Ukrainassa. Ja me emme voi hyväksyä. Ukrainalaiset taistelevat meidän kaikkien puolesta siellä.

Orpo sanoi uskovansa, että Suomi ja Eurooppa tulevat selviämään hyvin vaikeasta talvesta, koska muita vaihtoehtoja ei ole.

"Putinin strategia on nerokas"

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko puolestaan sanoi pitävänsä Putinin strategiaa "nerokkaana", sillä energiakysymyksellä saadaan Eurooppa sekaisin. Siksi Euroopan tulee nyt hänenkin mielestään pysyä yhtenäisenä ja pysyä tavoitteissa, vaikka ajat ovat vaikeat.

Saarikko siteerasi Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia, joka totesi aiemmin tällä viikolla, että yltäkylläisyyden aika on ohi.

– Olemme etenemässä ajanjaksoon, jossa on varmasti myös luovuttava jostakin. Tulee kiperä paikka vastata näihin valtaviin investointihaasteisiin ja samalla pitää yllä eurooppalaista nykyistä elintasoa, Saarikko sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta löytyi ymmärrystä Saksasta kuulluille toiveille venäläisen energian käytöstä, vaikkei hän näitä toiveita hyväksykään.

– Saksa tulee menemään pahaan taantumaan, siellä tulee olemaan hyvin vaikeita sisäpoliittisia kysymyksiä, ja tämä taantuma tulee leviämään koko Eurooppaan. Kansalaisten toimeentuleminen, ensi talven lämmittäminen ja niin edelleen, nämä ovat hyvin suuria asioita kaikki.

---

Täsmennetty termiä jutun alussa klo 14.38: Pääministeritentti, ei puheenjohtajatentti.