Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta ajaa ensi vuoden verotukseen yli 60-vuotiaille suunnattua työtulovähennystä

Keskusta ajaa ensi vuoden verotukseen yli 60-vuotiaille suunnattua työtulovähennystä. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko perustelee esitystä työvoimapulalla.

Valtiovarainministeriön esittämä malli perustuu korotettuun työtulovähennykseen yli 60-vuotiaille porrastetusti siten, että se olisi normaalia työtulovähennystä 600 euroa parempi yli 65-vuotiaille.

– Kyseessä on uudenlainen ratkaisu. Meillä ei ole aiemmin ollut tietojeni mukaan verotuksessa positiivista erityiskohtelua iän perusteella, Saarikko sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan on siksi vielä arvioitava, voiko Suomessa rakentaa verotuksellista etuutta ikään perustuen.

Ensimmäinen askel

Saarikko sanoi pitävänsä erityisen tärkeänä, että tämä linjaus onnistuttaisiin viemään läpi ensi vuoden verotukseen.

– Tämä on ensimmäinen askel. Mikäli perustuslakivaliokunta hyväksyy tämän ja malli saadaan voimaan, pidän täysin mahdollisena, että keskusta kannattaa laajemminkin yli 60-vuotiaiden ja eläkeikäisten työnteon kannusteita verotuksellisesti seuraavaan hallituksen ohjelmaan.

Saarikon mukaan kokouksessa puhuttiin paljon työvoimapulasta, siihen vastaamisesta ja osaamisesta.

– On selvää, että yksi sittenkin edelleen liian käyttämätön voimavara Suomessa on yli 60-vuotiaat ja jo eläkkeelle siirtyneet osaavat henkilöt, joilla olisi työhalua ja työkykyä jatkaa työelämässä vielä osittain.

Keskustan keinoja inflaation vaikutusten hillitsemiseksi kansalaisten arjessa ovat muun muassa sähkön arvonlisäveron määräaikainen alennus ja jo tänä vuonna tehtävä lapsilisän ylimääräinen kertakorotus. Hänen mukaansa ne ovat puolueen kärkitavoitteiden joukossa budjettiriihessä.

Saarikko selvittää Norjan kaavailemaa sähkön viennin rajoittamista

Saarikko kertoi tiedotustilaisuudessa lisäksi selvittävänsä Norjasta kantautuvia huolestuttavia uutisia mahdollisesta sähkön viennin rajoittamisesta. Hän sanoi tapaavansa Norjan valtiovarainministerin Trygve Vedumin torstaina, kun Norjan keskustan eduskuntaryhmä tulee vierailulle Suomeen kokonaisuudessaan.

– Toivon, että löydämme hyvän yhteisymmärryksen norjalaisten kanssa siitä huolimatta, että norjalaiset käyvät nyt keskustelua siitä, onko vesivoima riittävää myös sähkön vientiin ja sitä kautta suomalaisten käytettäväksi.

Saarikko sanoi, että Suomen energiapaletti tarvitsee Norjasta tulevaa sähköä erityisesti energiankulutuksen huippukohtina.

Pohjoismaissa sähkön hintaan vaikuttaa myös se, että Norjan ja Ruotsin vesialtaat ovat poikkeuksellisen alhaalla, mikä rajoittaa sähkön tuotantoa.

– Norja perustelee mahdollisia ratkaisujaan energian riittävyydellä omassa kotimaassaan. Tästä haluan saada selvyyden, ovatko nämä ne todelliset syyt vai liittyykö tähän myös huoli energian hinnasta Norjassa.

Saarikko sanoi toivovansa, että asiaa ratkotaan tarvittaessa koko hallituksen voimin.

Suomen, Ruotsin ja Tanskan kantaverkkoyhtiöt julkaisivat maanantaina yhteisen kannanoton, jossa ne toivoivat Norjan hallituksen luopuvan aikeestaan.