Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Yön uutiskooste | Sote-alan työriidan sovittelu jatkuu, Suurlähettiläspäivillä vuorossa Niinistön ja Marinin puheenvuorot

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Sote-alan työriidan sovittelu jatkuu - lakkovaroitukset päällä

Sosiaali- ja terveysalan työriidan sovittelun on määrä jatkua tänään uuden valtakunnansovittelijan Anu Sajavaaran johdolla. Sovittelu alkoi sunnuntaina.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy antoivat maanantaina uuden lakkovaroituksen, joka koskee Helsingin kaupungin eteläistä kotihoitoyksikköä.

Lakkovaroitukset ovat voimassa myös Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä.

Ulkomailla pakoillut Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja astuu tänään oikeuden eteen

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä Nuorisosäätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen osuutta säätiön talousepäselvyyksiä koskevaan monipolviseen saagaan.

Käsittely koskee syytteitä, jotka Nousiainen Iltalehden mukaan on tunnustanut. Lehden mukaan tuomioesitys on noin neljä vuotta vankeutta, kun ilman tunnustamista syyttäjä olisi vaatinut jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Syytteissä on kyse muun muassa törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa. Nousiainen on aiemmin kiistänyt STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Suurlähettiläspäivillä vuorossa presidentti Niinistön ja pääministeri Marinin puheenvuorot

Suomea maailmalla edustavien suurlähettiläiden kokoontuminen jatkuu tänään. Vuorossa ovat presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) puheenvuorot.

Kolmepäiväinen suurlähettiläskokous alkoi Helsingissä eilen. Huomenna eli kokouksen päätöspäivänä puheenvuoron pitää eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Kokous järjestetään perinteisellä kaavalla vasta toisen kerran tämän hallituskauden aikana. Kahtena viime vuonna tapahtuma on koronaviruspandemian vuoksi toteutettu virtuaalisesti.

Suurlähettiläspäivillä Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt ja maan ulkopoliittinen johto tapaavat toisiaan.

Sää kesäisen lämmintä - kuurosateiden alue etenee etelästä pohjoisemmaksi

Tänään Suomen eteläosaan saapuu Forecan mukaan säärintama, johon liittyy kuuroittaista sadetta. Varsinkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa vettä voi tulla paikallisesti rankasti jo iltapäivällä

Illan aikana kuurosateiden alue etenee etelästä hieman pohjoisemmaksi. Keski- ja Länsi-Suomessa satelee Forecan mukaan paikoin.

Sateet voimistuvat keskiviikon vastaista yötä kohden, ja ukkonen saattaa jyristä lännessä ja keskisessä Suomessa.

Sateettomilla alueilla lämpömittarin lukema voi nousta yli 25 asteen ja keskisessä Suomessakin yli 20 asteen.

Lapissa tiistai on poutainen, mutta tuulinen päivä. Lämpötilat Lapissa ovat 15 asteen molemmin puolin.

Yhdysvalloissa pörssi sulkeutui huomattavassa alavireessä

Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat eilen laskusuunnassa, kun kaikki kolme merkittävintä indeksiä painui noin kaksi prosenttia tai enemmän.

Teollisuusindeksi Dow Jones laski 1,9 prosenttia, laaja-alainen S&P 500 puolestaan 2,1 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 2,6 prosenttia.

Sijoittajia on huolestuttanut Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pääjohtajan Jerome Powellin tuleva puhe. Hänen odotetaan kertovan, että Fed ei vielä lopeta jyrkkiä koronnostoja.

Trump yrittää oikeusteitse jarruttaa FBI:n takavarikoimien asiakirjojen käsittelyä

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump yrittää oikeusteitse jarruttaa oikeusministeriön tutkintaa presidentin kartanolta takavarikoiduista salaisista asiakirjoista. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Guardian-lehti.

Trump haluaa, että takavarikoitujen materiaalien käsittely keskeytetään siksi aikaa, että riippumaton asianajaja voi käydä asiakirjat läpi.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI teki aiemmin tässä kuussa kotietsinnän Trumpin floridalaiseen kartanoon. FBI:n tekemä kotietsintä perustui osin epäilyihin arkaluontoisten puolustusasiakirjojen laittomasta säilyttämisestä.

Moskovan lähellä sijaitsevaan Rjazaniin julistettiin hätätila maastopalojen takia

Venäjällä Rjazanin alueella on julistettu hätätila laajojen maastopalojen vuoksi.

Maastopalot ovat levinneet Moskovan alueelta kaakkoon sijaitsevassa Rjazanissa ainakin 8 000 hehtaarin alueelle, mutta eri arvioiden mukaan paloalue voi olla myös suurempi. Ympäristöjärjestö Greenpeacen tarkastelemien satelliittikuvien mukaan ainakin 11 000 hehtaarin kokoinen alue on tuhoutunut palossa.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kertoi Telegram-viestipalvelussa, että paikalle lähetetään 8 500 ihmistä ja erityiskalustoa auttamaan palojen hallinnassa. (Lähde: AFP)

Argentiinassa syyttäjä vaatii ex-presidentti Kirchnerille 12 vuoden tuomiota korruptiosta

Argentiinassa syyttäjä vaatii nykyiselle varapresidentille, entiselle presidentille Cristina Kirchnerille 12 vuoden vankeustuomiota ja tämän epäämistä julkisista viroista. Kirchneriä syytetään korruptiosta presidenttikausiensa aikana, sillä hänen epäillään suosineen useissa korruptioskandaaleissa ryvettyneen miehen yrityksiä julkisissa urakoissa.

Vaikka Kirchner tuomittaisiin, hän ei joutuisi vankilaan niin kauan kuin hänellä on senaattorina parlamentaarinen koskemattomuus.

Tuomion on määrä tulla vuoden lopulla. (Lähde: AFP)

ManU otti kauden ensimmäisen voittonsa, Liverpool jäi pisteittä

Englannin Valioliigan pohjoisenglantilaisessa klassikkokamppailussa jalkapallojoukkue Manchester United päihitti Liverpoolin myöhään eilen illalla lukemin 2–1. Manchesterilaisten maalintekijät olivat Jadon Sancho ja Marcus Rashford, ja Liverpoolin ainokaisesta huolehti Mohamed Salah.

Voitto oli ManUlle ensimmäinen tuoreen päävalmentajan Erik ten Hagin alaisuudessa. Manchester Unitedilla oli ennen maanantain ottelua tilillään kaksi tappiota, joista tuorein oli toissa viikonlopun 0–4-nöyryytys Brentfordin vieraana.

Myös Liverpoolin kausi on alkanut vaisusti. Ennen maanantain tappiota joukkueelle on kirjattu kaksi tasapeliä. (Lähde: AFP)