Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Taloyhtiöt säästävät rahaa lämpötilaa laskemalla, tukalaa hellettä luvassa maan etelä- ja keskiosiin, karhun ja vesilintujen metsästys alkaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hypo: Asuntojen hinnat laskevat myös pääkaupunkiseudulla loppuvuonna

Asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla reilun prosentin verran loppuvuoden aikana, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) asuntomarkkinakatsaus.

Pääkaupunkiseutu jää tänä vuonna jälkeen muun maan hintakehityksestä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun, ja ensi vuoden lukema jää koko maassa miinukselle ensimmäistä kertaa vuoden 2015 jälkeen. Hypo arvioi, että lasku jatkuu ensi vuoden lopulle asti.

Taloyhtiöt voivat säästää energiakuluissa erityisesti lämpötilaa laskemalla

Taloyhtiöiden energiakustannuksia voi laskea tehokkaimmin laskemalla asuntojen ja yhteisten tilojen lämpötiloja, kertoo valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan asiantuntija. Hän huomauttaa, että erityisesti kerrostaloasunnoissa on usein korkeampi lämpötila kuin suosituksen mukaiset 20–22 astetta.

Kiinteistöliiton neuvontalakimiehen mukaan taloyhtiön hallitus voi itsenäisesti tehdä pientä lämpötilan säätöä, mutta suuremmista muutoksista on hyvä päättää yhtiökokoustasolla.

Hän suositteleekin taloyhtiöitä varautumaan energiakustannusten nousuun ajoissa ja harkitsemaan yhtiökokouksen koolle kutsumista.

Fennovoiman toimitusjohtaja HS:lle: Yhtiö on aloittanut välimiesmenettelyn Rosatomia vastaan

Fennovoima vie venäläisyhtiön Rosatomin oikeuteen, kertoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht Helsingin Sanomien haastattelussa.

Specht kertoo lehdelle, että välimiesmenettely Rosatomia vastaan on aloitettu. Kaikkiaan vaatimukset ovat hänen mukaansa alle kaksi miljardia euroa.

Fennovoima päätti Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen Rosatomin kanssa muun muassa hankkeen merkittävien viivästyksien vuoksi. Rosatom on aiemmin ilmoittanut vaativansa Fennovoimalta korvauksia, koska sen mielestä sopimus irtisanottiin perusteettomasti.

Specht kertoo HS:n haastattelussa, ettei Rosatom ole vielä aloittanut virallista prosessia. Hän kuitenkin kertoo pitävänsä sellaisen alkamista "hyvin todennäköisenä".

Tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosiin

Lauantaina tukalasta helteestä varoitetaan maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan alueella, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Meteorologin mukaan noin 27 asteen lämpötiloja voidaan mitata Oulun korkeudella asti.

Ukkoskuurot siirtyvät lauantaina Lappiin, jossa lämpötilat jäävät 20 asteen tienoille tai sen alle. Meteorologin mukaan etenkin Keski-Lappi on ukkosherkkää aluetta.

Vesilintujen ja karhun metsästyskausi alkaa - tähtäimeen syytä ottaa runsaislukuisia lajeja, muistuttaa Suomen riistakeskus

Vesilintujen metsästyskausi alkaa tänään puoliltapäivin ja jatkuu joulukuun loppuun asti. Suomen riistakeskus muistuttaa torstaisessa tiedotteessaan, että metsästäjien on kannettava vastuunsa kantojen hoidossa ja kohdentaa metsästys runsaslukuisiin lajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään.

Lisäksi vesilintujen metsästyskaudella saa metsästää taantuneiksi luokiteltuja lajeja, joita keskuksen mukaan ovat heinätavi, haapana, jouhisorsa, lapasorsa, tukkasotka ja nokikana. Osaa lajeista koskee saalisilmoitusvelvollisuus.

Tänään alkaa myös karhun metsästys. Riistakeskuksen mukaan syksy on kuitenkin poikkeuksellinen, koska valitusten vuoksi suurin osa luvista on jäissä eikä pyyntiä vielä voida monin paikoin aloittaa.

Putin: Riippumattomat tarkastajat voidaan päästää miehitettyyn ydinvoimalaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut päästää ryhmän riippumattomia tarkastajia Venäjän armeijan miehittämään Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Putin on aiemmin vaatinut, että tarkastajat saapuvat voimalaan Venäjän kautta, mutta Ranskan presidentin kanslian mukaan Venäjä on luopunut vaatimuksesta.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n päällikön mukaan järjestö neuvottelee parhaillaan osapuolten kanssa saadakseen tarkastajat mahdollisimman nopeasti lähetettyä paikalle.

Taistelut voimalan läheisyydessä ovat herättäneet vakavan huolen mahdollisesta ydinkatastrofista. (Lähde: AFP)

Time: Ukraina kouluttaa lentäjiään käyttämään yhdysvaltalaiskoneita

Ukraina kouluttaa salaisessa keskuksessa pilotteja lentämään yhdysvaltalaisvalmisteisia A-10-maataistelukoneita, kertoo aikakauslehti Time.

Koulutuskeskus on rakennettu Ukrainan armeijan, paikallisen liikemiehen, armeijan upseerin ja entisten Yhdysvaltain armeijan kouluttajien voimin.

Timen toimittaja sai vierailla paikalla heinäkuussa. Koulutuskeskus on Timen mukaan improvisoitu pääasiassa tietokonepeleihin tarkoitetuista VR-laseista ja lentosimulaattorivälineistä.

Yhdysvallat ei ole antanut Ukrainalle lentokoneita sotatarvikeapuna, mutta Timen mukaan moni entinen korkea-arvoinen yhdysvaltalaissotilas ja -viranomainen on ehdottanut nimenomaan A-10-koneiden toimittamista.

Nuoret Leijonat löi Ruotsin ja eteni MM-loppuotteluun

Suomi on edennyt loppuotteluun jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnauksessa Edmontonissa. Välierässä Nuoret Leijonat kaatoi Ruotsin 1–0.

Ottelun ainoan maalin teki puolustaja Kasper Puutio, joka onnistui ylivoimalla toisessa erässä Aatu Rädyn ja Topi Niemelän syötöistä. Suomen maalille noussut Juha Jatkola pelasi nollapelin.

Suomi kohtaa loppuottelussa isäntäjoukkue Kanadan, joka voitti omassa välierässään Tshekin. Finaali alkaa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna kello 3.

Kristiina Mäkelä otti SE-tuloksella EM-hopean Münchenin loikkafinaalista - Suomella kahden mitalin päivä

Kristiina Mäkelä otti myöhään eilen illalla Münchenin EM-kisojen kolmiloikkafinaalista hopeamitalin SE-tuloksella 14,64. Mäkelä kohensi toisella hyppykierroksella Senni Salmisen nimissä ollutta ennätystä sentillä.

Ukrainan Maryna Beh-Romantshuk otti mestaruuden tuloksella 15,02. Israelin Hanna Minenko sijoittui kolmanneksi tuloksella 14,45.

Senni Salminen oli kilpailussa seitsemäs tuloksella 14,13.

Mäkelän hopea oli Suomen joukkueen toinen mitali perjantaina. Topi Raitanen juhli tuntia aiemmin stadionilla 3 000 metrin estejuoksun Euroopan mestaruutta.

Duplantis hilaa riman kohti korkeuksia - Kujanpää mukana seiväsfinaalissa

Yleisurheilun EM-kilpailujen kuudentena päivänä suomalaishuomio kohdistuu Münchenin kaduilla käveltäviin 20 kilometrin kilpailuihin ja myöhään illalla olympiastadionilla hypättävään seiväshypyn miesten finaaliin.

Miesten kävely alkaa kello 9.30 Suomen aikaa ja testaa Joni Havan, Jerry Jokisen ja Jaakko Määttäsen kestävyyttä. Kello 11.15 alkavassa naisten kilpailussa ovat mukana Venla Laiho ja Enni Nurmi.

Illan herkkupala on seiväshypyn miesten finaali, jossa Ruotsin maailmanennätysmies Armand Duplantis hilaa riman kohti korkeuksia. Kello 21.05 alkavassa finaalissa on mukana myös Suomen Urho Kujanpää.