Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nato: Atomienergiajärjestön tarkastajien on päästävä Zaporizhzhjan ydinvoimalaan Ukrainassa – Navalnyi: Oligarkkien pakotteissa lepsuillaan

YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien on päästävä tutkimaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaa Ukrainassa, vaati sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskiviikkona.

– Kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkastuksella ja kaikkien venäläisjoukkojen vetäytymisen varmistamisella on kiire, Stoltenberg vaati.

Stoltenbergin mukaan se, että voimala on venäläisjoukkojen hallussa, vaarantaa vakavasti voimalan turvallisuuden ja lisää ydinonnettomuuden riskiä.

Venäläisjoukot valtasivat Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuussa, pian sen jälkeen kun Venäjä oli edelliskuussa hyökännyt Ukrainaan.

Voimalan aluetta on tulitettu toistuvasti, ja Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan sen vaarantamisesta. YK:n turvallisuusneuvosto piti viime viikolla hätäkokouksen voimalasta ja varoitti, että alueella on kehittymässä vakava kriisi.

Ukrainalla oli ennen sotaa käytössään neljä ydinvoimalaa, jotka tuottivat lähes puolet sen sähköstä.

Navalnyi: Oligarkkien pakotteissa lepsuillaan

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin mukaan länsimaiden tulisi asettaa enemmän pakotteita venäläisoligarkeille, joilla on läheisiä suhteita Vladimir Putiniin.

Navalnyin mukaan länsimaat, jolla hän tarkoittaa Yhdysvaltoja, Euroopan unionia ja Britanniaa, ovat asettaneet pakotteita vain vajaalle neljäsosalle rikkaimmista venäläisistä, joita Forbes-talouslehti on listannut 200.

Esimerkiksi Venäjän valtiollisen kaasujätin Gazpromin johtaja Aleksei Miller ei Navalnyin mukaan ole vieläkään Euroopan unionin pakotelistalla. Navalnyi sanoi myös kuuluisan venäläisoligarkin Roman Abramovitshin puuttuvan listalta. Hänen mukaansa Abramovitshin yritykset tuottavat metallia Venäjän puolustusministeriölle.

Navalnyi ehdotti myös, että läntiset maat kieltäisivät kaikkien Venäjän sotilaallista hyökkäystä tukevien ihmisten maahantulon seuraavien 20 vuoden ajan.

46-vuotias Navalnyi on Venäjän tunnetuimpia Putinin hallinnon vastustajia. Hänet vangittiin viime vuoden alussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta.

Navalnyi suorittaa parhaillaan yhdeksän vuoden vankeustuomiota kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta.