Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Ensi viikko alkaa helteisessä säässä – Etelä-Suomessa helteet näyttävät jatkuvan ainakin perjantaihin saakka

Ensi viikko alkaa helteisessä säässä suurimmassa osassa maata, ja maan eteläosassa helteet näyttäisivät jatkuvan ainakin perjantaihin saakka, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Sunnuntaina hellelukemia saatetaan mitata Pohjois-Pohjanmaallakin, mutta Lapissa lämpötilat näyttävät jäävän alle 20 asteen. Etelä-Suomessa sunnuntaina on Ilmatieteen laitoksen mukaan 27–28 astetta lämmintä ja Keski-Suomessa 24–28 astetta.

Maanantaina helleraja voi mennä rikki Etelä-Lapissakin. Tuolloin Keski-Lapista etelään koko maahan ennustetaan 24–29 asteen lämpötiloja. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötilat liikkuvat 18–23 asteessa.

– Sää on pääosin poutaista, mutta joitakin ukkoskuuroja voi syntyä etenkin maan pohjoisosissa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala varoittaa.

Tiistaina hellettä melkein koko maassa

Tiistaina helteinen säätyyppi jatkuu, ja helleraja voi nousta Pohjois-Lapin korkeudelle asti. Näin ollen koko maassa lämpötilat liikkuvat 25–29 asteen välillä lukuun ottamatta Käsivarren Lappia, missä on pilvisempää ja lämpötila jää parinkymmenen asteen tienoille.

– Maanantaihin verrattuna tiistai on kuuroherkempi päivä. Maan länsiosissa ja Lapissa saattaa syntyä sade- tai ukkoskuuroja, mutta maan itäosa pysyy poutaisena, Tuomala ennustaa.

Keskiviikon säätilan ennustettavuus alkaa Tuomalan mukaan olla huonompaa, mutta lämpimät säät jatkuvat. Hellettä voi esiintyä Pohjois-Pohjanmaallakin. Sade- ja ukkoskuurojen määrä saattaa kasvaa maan länsiosissa, ja pilvisyyden myötä lämpötilat voivat jäädä hieman itäosaa alhaisemmiksi. Maan itäosissa pilvisyys on vähäisempää, ja siellä ollaankin länsiosaa vahvemmin hellelukemissa noin 25–28 asteessa.

Lapissa lämpötilat liikkuvat keskiviikkona 15–23 asteessa lukuun ottamatta Käsivarren Lappia, missä lämpötilat jäävät ehkä vain noin kymmeneen asteeseen.

Tavallista lämpimämpää

Torstain säätilan osalta ennustettavuus heikkenee entisestään, mutta Etelä-Suomessa näyttäisi jatkuvan helteinen sää. Maan keskiosissa lämpötila näyttää liikkuvan 20–24 asteessa. Maan pohjoisosassa tuskin enää ylitetään torstaina 20 asteen lämpötiloja, ei etenkään Käsivarressa, missä lämpötila jää vain noin kymmeneen asteeseen.

Perjantaina helteiset säät jatkuvat maan eteläosassa torstain tapaan. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voivat lämpötilat nousta yli 20 asteen, kun taas Lapissa jäädään sen alle.

Tuomalan mukaan alkavan viikon lämpötilat ovat selvästi lämpimämpiä kuin yleensä elokuun puolivälissä.

– Etenkin tiistai voi olla poikkeuksellinen päivä, kun lähes koko maassa voi olla hellettä, Tuomala sanoo.