Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluoto 3:n koekäyttö viivästyy parilla viikolla automaatiopäivityksen vuoksi

Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön koekäyttö viivästyy noin kahdella viikolla turbiinipuolen automaatiopäivityksen vuoksi, kertoo Teollisuuden Voima (TVO) tiedotteessa.

TVO:n mukaan viiveellä ei ole vaikutusta Olkiluoto 3:n koekäytön kokonaisaikatauluun. Säännöllisen sähköntuotannon on edelleen määrä alkaa joulukuussa.

Maanantaina kerrottiin, että koekäyttö on päässyt vihdoin jatkumaan sen jälkeen, kun se jouduttiin keskeyttämään teknisen vian vuoksi kesäkuussa.

TVO:n mukaan 60 prosentin tehotason testit siirtyvät elokuun lopulle. Tällöin laitos tuottaa noin 850 megawatin teholla sähköä. 80 prosentin testeihin päästään syyskuussa ja täyden tehon testeihin lokakuun alussa.

Koekäyttövaiheen aikaiset tuotantoennusteet voivat muuttua koekäytössä esiin tulevien tarpeiden vuoksi.

Mittava laitos on myöhästynyt

Arvioiden mukaan reaktori kattaa täydellä teholla toimiessaan noin 14 prosenttia kaikesta Suomessa tuotettavasta sähköstä. Toiveissa on ollut, että voimalan tuotanto olisi mukana Suomen energiapaletissa ensi talvena.

Olkiluoto 3:n suunniteltu täysi teho on noin 1 600 megawattia. Vertailun vuoksi Olkiluodon ydinvoimalan ensimmäinen ja toinen laitosyksikkö ovat teholtaan 890 megawattia kumpikin.

Ydinvoimalaitoksen koekäytön tarkoituksena on testata laitosyksikköä monin tavoin eri tehotasoilla. Näin varmistetaan ennustettava ja vakaa sähköntuotanto seuraavaksi 60 vuodeksi, lupaa TVO.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Olkiluodon kolmosreaktorin piti olla valmis jo vuonna 2009.