Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean Kim uhosi taas ydinaseiden käytöllä

Pohjois-Korea on valmis käyttämään ydinaseita mahdollisessa yhteenotossa Yhdysvaltain tai Etelä-Korean kanssa, sanoi maan johtaja Kim Jong-un puheessaan valtiollisen median mukaan.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat jo pitkään uumoilleet, että Pohjois-Korea valmistelee järjestyksessä seitsemättä ydinkoettaan. Yhdysvallat on varoittanut, että kokeesta seuraisi Yhdysvaltojen "nopea ja voimakas" vastaus.

Pohjois-Koreassa voitonpäiväksi nimettynä Korean sodan päättymisen muistopäivänä pitämässään puheessa keskiviikkona Kim vakuutti, että maa on "perinpohjaisesti" valmistautunut mihin tahansa kriisiin.

– Maamme ydinpelote on niin ikään valmis mobilisoitavaksi koko täydessä voimassaan, tarkasti ja nopeasti kuten kuuluukin, Kim sanoi puhuessaan sotaveteraaneille.

Samalla Kim haukkui Etelä-Korean uuden presidentin Yoon Suk-yeolin ja tämän hallituksen "gangsteriporukaksi". Uusi presidentti on luvannut tiukentaa Etelä-Korean linjaa naapurimaataan kohtaan.

– On mieletöntä, vaarallista ja itsetuhoista puhua sotilastoimista maatamme vastaan, jolla on hallussaan absoluuttisia aseita, joita pelätään eniten. Moisista vaarallisista toimista rankaisemme voimallisesti, jolloin Yoon Suk-yeol ja hänen armeijansa hävitetään, Kim uhosi.

Ohjuskokeiden ennätysvuosi

Kimin uhkauksien syynä saattavat olla Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset, joita Pohjois-Korea pitää maahantunkeutumisen valmisteluna.

Yhdysvallat harjoitteli kuluvalla viikolla kovapanosammunnoilla, joihin ottivat osaa myös Etelä-Koreaan sijoitetut Apache- taisteluhelikopterit ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Pohjois-Korea on tehnyt kuluvana vuonna ennätysmäärän pakotemääräyksiä rikkovia ohjuskokeita. Se muun muassa testasi mannertenvälistä ballistista ohjusta ensimmäisen kerran sitten vuoden 2017.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut ovat olleet jäissä siitä asti, kun Kimin ja Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin neuvottelut päättyivät tuloksettomina helmikuussa 2019.

Kim on tämän jälkeen torjunut kaikki Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen neuvottelutarjoukset sillä perusteella, että Yhdysvaltojen on ensin luovuttava "vihamielisestä" politiikastaan.