Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puoleenpäivään mennessä 8 700 salamaa – "Hyvä mahdollisuus kuluvan kauden ennätyksen rikkoutumiseen"

Ukkosrintama kulkee tänään Suomen yli lännestä kohti itää, Ilmatieteen laitos kertoo.

Puoleenpäivään mennessä on havaittu 8 700 salamaniskua, joista suurin osa on ollut keskisen Suomen alueella.

– Ukkoskauden ennätys on tällä hetkellä 9 600 maasalamaa, mutta nyt on mennyt vasta puolet päivästä, joten on hyvät mahdollisuudet, että ennätys rikkoutuu, kommentoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Kyseinen kesän aiempi päiväennätys salamoi 13. heinäkuuta.

Pohjoisessa sataa tänään vain paikallisesti. Tämänpäiväiset varoitukset rajusta ukonilmasta ja rankkasateista sijoittuvatkin Kokkola–Kajaani-akselin eteläpuolelle.

Sateet voivat paikoittain olla voimakkaita ja tuuli navakkaa. Tuulen nopeus voi yltyä yli 15 metriin sekunnissa ja kuuroissa vettä voi sataa jopa yli 20 millimetriä tunnissa. Rankat sadekuurot voivat aiheuttaa paikallista tulvimista.

Karusto kertoo, että alkupäivän aikana on ollut reippaita sadekuuroja. Esimerkiksi Rautavaaralla Pohjois-Savossa satoi 10 millimetriä 10 minuutissa, mikä on Karuston mielestä "aika kova tulos".

Paikoitellen tuulenpuuskat ovat olleet voimakkaampia, muutamalla alueella havaitut puuskat ovat olleet Karuston mukaan 20 metriä sekunnissa.

– Itä-Suomessa on ollut sähkökatkoksia ylimmillään jopa 6 000 samanaikaisesti ja voi olettaa, että puita on saattanut kaatua, Karusto sanoo.

Tilannehuoneen vahinkokartoissa on myös näkynyt, että salamat ovat aiheuttaneet tulipaloja ja muuta vahinkoa.

Luvassa perinteistä kesäsäätä

Lämpötilat etelässä ovat päivystävän meteorologin Tuukka Keräsen mukaan tänään 20–24 asteen paikkeilla ja pohjoisessa suunnilleen 15–20 astetta.

Iltapäivästä lähtien sää alkaa lännestä alkaen poutaantua. Sunnuntain vastaiseksi yöksi melkein koko maa on jo poutainen.

Huomiseksi Ilmatieteen laitos lupaa poutaista säätä, vaikka etelässä voikin yhä tulla paikoittaisia sadekuuroja. Lämpötilat koko maassa jäävät 15–20 asteeseen.

Keräsen mukaan alkuviikkoa katsoessa maanantai osoittautuu poutaisemmaksi välipäiväksi, jolloin voidaan päästä etelässä jopa 25 asteeseen.

Tiistaiksi hän kertoo laajemman sadealueen tulevan jälleen. Varmuutta ei vielä ole, tuleeko sade tiistain vai keskiviikon puolella, mutta Keränen sanoo molempien päivien näyttävän märiltä.