Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja Euroopan komissio sopuun EU:n maatalouspolitiikan soveltamisesta

Suomi ja Euroopan komissio ovat päässeet neuvotteluratkaisuun siitä, miten EU:n maatalouspolitiikkaa sovelletaan Suomessa ensi vuoden alusta lähtien. Tämä niin sanottu CAP-suunnitelma määrittää maatalouden tukemisen ja harjoittamisen ehtoja vuosille 2023–2027.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) pitää lopputulosta viljelijöiden kannalta myönteisenä. Hän kiittelee erityisesti sitä, että turvepeltojen käyttö ruoantuotannossa jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Pidän tärkeänä, että tulevaisuutta miettivät tilat saavat nyt selkeän näkymän tukipolitiikasta vuosiksi eteenpäin, Kurvinen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Suomen CAP-suunnitelman kansalliset painopisteet ovat aktiivinen ruuantuotanto, ympäristö- ja ilmastoviisas maatalous sekä uudistuva ja monipuolinen maaseutu. Neuvottelutulos toteuttaa ministeriön mukaan nämä keskeiset tavoitteet.

Komission muodollista hyväksyntää suunnitelmalle odotetaan syyskuussa.

Uuden CAP-suunnitelman kautta maksetaan tukia suomalaisille viljelijöille sekä maaseutualueiden muille yrittäjille ja yhteisöille vuosittain yhteensä vajaat 1,7 miljardia euroa. Suomen vuosittain EU:lta saamasta rahoituksesta yli 60 prosenttia kohdistuu maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen.