Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan viranomaiset suosittelevat neljänsiä koronavirusrokotteita pikaisesti yli 60-vuotiaille – THL:n Nohynek: Suomessa äkkipäätöksiä aikataulun muuttamiselle ei tarvitse tehdä

Euroopan lääkeviranomaiset suosittelevat, että neljättä koronavirusrokoteannosta annettaisiin pikaisesti kaikille yli 60-vuotiaille ja koronataudin riskiryhmiin kuuluville ihmisille.

Tänään annetun uuden suosituksen takana ovat sekä Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) että Euroopan lääkevirasto (EMA). Virastojen aiempi suositus oli jakaa neljättä koronavirusrokoteannosta yli 80-vuotiaille.

Uuden suosituksen taustalla ovat kohonneet koronavirustartuntojen määrät EU:ssa, ECDC:n johtaja Andrea Ammon kertoi. Kasvua on nähty myös sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrässä.

– Merkit viittaavat uuteen, laajalle levinneeseen koronavirusaaltoon Euroopassa. Meidän täytyy suojella heitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavan koronatartunnan saamiselle, Ammon sanoi.

Syynä tapausmäärien kasvuun pidetään omikronin entistä tartuttavamman alavariantin BA.5:n leviämistä.

Suomessa rokotteita jaetaan syksyllä

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti viime viikolla ennakkotiedossaan, että se suosittelee neljänsiä koronavirusrokotteita jaettavan yli 60-vuotiaille ja koronan riskiryhmiin kuuluville 12–59-vuotiaille syyskuun alusta lähtien. Yli 65-vuotiaille neljänsiä rokotteita suositellaan annettavan jo elokuun puolivälistä alkaen.

Äkkipäätöksiä aikataulun muuttamiselle ei tarvitse tehdä, kommentoi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle Euroopan lääkeviranomaisten suositusta. EU-viranomaisten tiedotteessa mainittiin, että kansalliset viranomaiset päättävät viime kädessä oman tilanteensa valossa rokotteiden antamisesta.

– Meidän pitää perehtyä EU-viranomaisten tekemään mallinnustyöhön ja sen jälkeen tehdä omat johtopäätöksemme. Aikatauluihin ei tule muutosta, mikäli mallinnustöistä ei nouse esiin sellaista, mikä antaisi aihetta aloittaa rokotukset aiemmin, Nohynek kertoo.

Nohynekin mukaan Suomen tautitilanne on tällä hetkellä hyvä, ja valtaosa koronapositiivisista sairaalassa olevista ihmisistä on siellä muista syistä kuin koronan vuoksi.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP