Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Viro, Islanti ja Britannia ratifioivat Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon

Viro, Islanti ja Britannia ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin liittymisen sotilasliitto Natoon.

Viron parlamentin riigikogun ratifiointipäätöksestä kertoi pääministeri Kaja Kallas Twitterissä.

Kallaksen mukaan parlamentin päätös on historiallinen. Kallas toivotti Suomen ja Ruotsin tervetulleeksi Nato-pöytään.

– Viro oli yksi ensimmäisistä maista, joka sinetöi sopimuksen ja teki sen salamannopeasti. Luotan nopeaan prosessiin kaikissa muissakin liittolaismaissa, Kallas kirjoitti.

Islannin ratifiointipäätöksestä kertoi Suomen ulkoministeriö Twitterissä. Ulkoministeriö kiitti Islantia tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle.

Myös Islannin ulkoministeri Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadottir kertoi Twitterissä, että saarivaltio on ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyden sotilasliitossa. Ulkoministerin mukaan Islanti on jo toimittanut ratifiointiasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa.

– Tärkeä askel kohti Nato-jäsenyyttä pohjoismaisille ystävillemme, Gylfadottir kirjoitti.

Britannian ratifiointipäätöksestä kertoi ulkoministeri Liz Truss, niin ikään Twitterissä. Trussin mukaan hänen allekirjoittamansa dokumentti matkaa nyt Washingtoniin tullakseen voimaan.

Tanska ja Kanada ehtivät ensin

Tiistaina Tanska ja Kanada ratifioivat Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ensimmäisinä Nato-maina. Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat allekirjoitettiin tiistaina aamupäivällä Naton päämajassa Brysselissä.

Liittymispöytäkirjojen allekirjoittamisen myötä Suomesta ja Ruotsista tuli sotilasliiton tarkkailijajäseniä. Tarkkailijajäseninä maat pääsevät osallistumaan Naton kokouksiin.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kansallisella tasolla kaikissa 30 Nato-maassa. Ratifiointikierrokseen on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Yksimielinen päätös

Viron 101-paikkainen parlamentti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden yksimielisesti ylimääräisessä istunnossaan, kun 79 edustajaa äänesti ratifioinnin puolesta.

Pääministeri Kallas kertoi jo tiistaina Twitterissä kutsuneensa hallituksensa koolle ja ehdottaneensa maan parlamentille, että se kokoontuu keskiviikkona nopeutettua ratifiointia varten.

Viron puolustusministeri Kalle Laanet painotti riigikogun päätöksen jälkeen lähettämässään tiedotteessa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Itämeren alueen turvallisuutta.

– Naton sotilaallinen asema maalla, merellä ja ilmassa kasvaa merkittävästi, ja Naton tiedustelu-, kyber- ja muut valmiudet vahvistuvat alueellamme, Laanet kirjoittaa tiedotteessaan.

– Viron kahdenvälinen puolustusyhteistyö Suomen ja Ruotsin kanssa on laajaa, mutta kun ne ovat liittyneet Natoon, se on entistä tiiviimpää ja kasvattaa pelotetta Venäjää kohtaan, Laanet jatkoi.

Suomen Nato-jäsenyyden ovat tähän mennessä ratifioineet Britannia, Islanti, Kanada, Norja, Tanska ja Viro.