Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Ukrainan Slovjanskin siviilien evakuointi jatkuu venäläisjoukkojen työntyessä länteen päin

Itä-Ukrainan Slovjanskin kaupungin asukkaiden evakuointi on jatkunut tänään. Kaupunki on ollut viime päivinä voimakkaan pommituksen kohteena Venäjän joukkojen työntyessä länteen päin.

– Kaksikymmentä vuotta työtä ja kaikki on menetetty. Ei enää tuloja, ei enää varallisuutta, sanoi 66-vuotias Jevhen Oleksandrovytsh uutistoimisto AFP:lle tarkastellessaan eilisessä iskussa tuhoutunutta liikettään.

AFP:n toimittajat näkivät eilen rakettien iskeytyvän Slovjanskin kauppatorille ja sitä ympäröiville kaduille.

Pormestari Vadim Lyakh sanoi, että kaupungissa on yhä noin 23 000 asukasta. Hänen mukaansa venäläisjoukot eivät ole kyenneet saartamaan kaupunkia.

– Vihollisuuksien alettua 17 asukasta on kuollut ja 67 haavoittunut, hän sanoi.

Lyakh sanoi, että ihmisiä evakuoidaan joka päivä, ja monet heistä on kuljetettu busseilla Dnipron kaupunkiin, joka sijaitsee lännempänä.

Venäjän tarkoituksena todennäköisesti miehittää laajempia alueita Ukrainassa

Ukrainan joukkojen vetäytyminen Lysytshanskin kaupungista Itä-Ukrainassa on vapauttanut venäläiset joukot etenemään kohti Kramatorskia ja Slovjanskia.

On mahdollista, että Slovjanskista tulee seuraava taisteluiden keskipiste Donbassissa, arvioi Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu tänään.

Venäjä jatkaa sotilasoperaatiotaan Ukrainassa, kunnes se saavuttaa tavoitteensa, sanoi Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev tiistaina.

Patrushevin mukaan Venäjän tavoitteena on muun muassa "demilitarisoida" Ukraina, suojella siviilejä "kansanmurhalta" ja velvoittaa Ukrainaa olemaan pysyvästi neutraali maa Venäjän ja sotilasliitto Naton välissä.

Tavoitteet ovat hyvin samankaltaiset kuin ne, jotka presidentti Vladimir Putin esitti puheessaan Venäjän hyökkäyssodan alkaessa helmikuun lopulla, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Ajatushautomo arvioi, että lausuttujen tavoitteiden samankaltaisuus viittaa siihen, että Venäjän sotilasjohto aikoo jatkaa etenemistä Donetskin ja Luhanskin alueiden ulkopuolelle ja valmistautuu pitkittyneeseen sotaan, jonka tarkoituksena on miehittää paljon suurempi osa Ukrainaa.

Ajatushautomon mukaan Patrushevin lausunto on huomionarvoinen, sillä hän on Putinin läheinen luottomies. On siis epätodennäköistä, että Patrushevin julkisesti lausumat kommentit eroaisivat merkittävästi Putinin linjasta.

Zelenskyi: Ilmahälytyksiä tiistaina lähes koko Ukrainassa, myös Kiovassa

Ilmahälytyssireenit soivat tiistai-iltana lähes koko Ukrainassa, myös sen pääkaupungissa Kiovassa. Asiasta kertoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi illan puheessaan.

Zelenskyin mukaan ilmahälytyssireenejä ei ollut kuultu hetkeen Kiovassa ja joillain muilla alueilla.

Presidentin mukaan tiistai-iltana oli saatu raportteja iskuista ainakin Hmelnytskyin alueella Länsi-Ukrainassa. Mahdollisia kuolonuhreja ja haavoittuneita selvitetään.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.