Yön uutiskooste | Ulkorajaliikenteen koronarajoitukset päättyivät tänään, Suomen luontopaneeli vaatii prosenttia bruttokansantuotteesta luonnolle

Prosentti bruttokansantuotteesta luontoa parantaviin toimenpiteisiin, Suomen luontopaneeli vaatii päättäjiltä, jotta luontokato voitaisiin pysäyttää.

Luontokadolla tarkoitetaan luonnonvaraisen elämän hiipumista maapallolta.

Luontopaneelin mukaan Suomessa tulee lisäksi säätää ilmastolakia vastaava luontolaki, uudistaa olemassa oleva metsälaki ja suojella lähes kolmasosa maan pinta-alasta.

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää pitkäjänteistä ylihallituskautista luonnon turvaamisen rahoitusohjelmaa.

Luontopaneelin puheenjohtajan Janne Kotiahon mukaan luontoa tulee priorisoida, koska jos meillä ei ole taloutta, meillä ei ole luontoa.

Ulkorajaliikenteen koronarajoitukset päättyivät tänään

Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset ovat päättyneet tänään puoliltaöin.

Tästedes Suomeen saapuvilta matkustajilta ei enää edellytetä rokotus- tai koronatestitodistuksia eikä rajanylityspaikoilla tehdä koronatestejä.

Rajoituksista luovuttiin, koska terveysviranomaiset ovat arvioineet, ettei niille enää ole terveydellisiä perusteita.

Aiemmin tällä viikolla rajavartiolaitos kertoi odottavansa, että rajoitusten poistuminen lisää liikennettä itärajalla.

Mätkyjen eli jäännösveron ensimmäinen eräpäivä on tänään

Tänään on jäännösveron eli mätkyjen ensimmäinen eräpäivä.

Mätkyjen maksupäivä on Verohallinnon mukaan tänään 89 000 asiakkaalla ja maksettavaa on yhteensä 85 miljoonaa euroa.

Mätkyt voi maksaa verkkopankissa tai Verohallinnon Omavero-palvelun kautta.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu nyt neljättä vuotta joustavasti eli eri henkilöillä eri aikaan. Sen vuoksi veronpalautusten tai mahdollisten mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita.

Tuska valtaa Helsingin kahden vuoden koronapaussin jälkeen

Helsingin Suvilahdessa järjestetään tulevana viikonloppuna kahden vuoden tauon jälkeen Suomen tunnetuin metallimusiikkiin keskittyvä festivaali, Tuska.

Tuskan järjestäjien mukaan paikalle odotetaan helteisen sään ja nimekkäiden esiintyjien avittamana väkeä niin, että voidaan päästä jopa 50 000 festivaalikäyntiin.

Tuskan pääesiintyjiin kuuluvat nu-metallin uranuurtaja Korn, black metallin suuriin vaikuttajiin lukeutuva Mercyful Fate ja vaihtoehtometallia esittävä Deftones.

Ensimmäinen Tuska järjestettiin Helsingissä vuonna 1998.

Suviseurat alkavat tänään Lopella kolmen vuoden tauon jälkeen

Suviseurat alkavat tänään Lopella Kanta-Hämeessä.

Ne järjestetään Räyskälän lentokentän alueella, ja niihin odotetaan saapuvan noin 76 000 ihmistä.

Seurat järjestetään kolmen vuoden tauon jälkeen jälleen kenttäoloissa. Tapahtuma kestää maanantaihin asti.

Suviseurat ovat vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vuotuinen kesätapahtuma. Ne ovat Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma, ja ne järjestetään pääosin talkootyönä.

EU:n kiertävä puheenjohtajuus siirtyy Tshekille

EU:n puheenjohtajamaana aloittaa tänään Tshekki, joka hoitaa tehtävää loppuvuoden. Tshekin pääministeri Petr Fiala on maininnut puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi Ukrainan tukemisen jatkamisen ja Euroopan puolustuskyvyn kehittämisen.

Tulevan puolivuotisen aikana EU-instituutioissa neuvotellaan myös monista tärkeistä ilmastopakettiin liittyvistä esityksistä.

Jäsenmaalta toiselle kiertävä puheenjohtajakausi ei varsinaisesti anna ylimääräistä valtaa sanella EU-päätöksiä, mutta tehtävä on näkyvä paikka. Puheenjohtajamaa esimerkiksi johtaa puhetta jäsenmaista koostuvan neuvoston monissa kokouksissa.

Kymmenen ihmistä kuoli Venäjän ohjusiskussa kerrostaloon Odessan alueella

Kymmenen ihmistä on kuollut yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen osuneessa ohjusiskussa Etelä-Ukrainan Odessan alueella, kertoi aluehallinnon tiedottaja varhain perjantai-aamuna. Lisäksi ainakin seitsemän ihmisen kerrotaan haavoittuneen iskussa.

Tiedottajan mukaan myös toinen venäläisohjus osui alueella sijaitsevaan vapaa-ajan keskukseen.

Maanantaina Venäjän isku ostoskeskukseen Keski-Ukrainan Krementshukissa vaati ainakin 18 kuolonuhria.

Torstaina venäläisjoukot vetäytyivät Odessan alueen rannikon tuntumassa sijaitsevalta Käärmesaarelta. (Lähde: AFP)

Toinen vuosineljännes päättyi New Yorkin pörsseissä laskussa, S&P 500 -indeksillä huonoin alkuvuosi sitten vuoden 1970

Vuoden toinen neljännes päätettiin Yhdysvaltain pörsseissä laskussa. Keskeiset pörssi-indeksit Dow Jones ja S&P 500 laskivat torstaina hieman alle prosentin. Teknopörssi Nasdaq laski 1,3 prosenttia.

Laaja-alainen S&P 500 kyykkäsi alkuvuoden aikana yli 20 prosenttia, mikä on indeksin suurin alkuvuoden pudotus sitten vuoden 1970.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on käyttänyt viime aikoja kovia keinoja inflaation hillitsemiseksi. Keskuspankki nosti toissa viikolla ohjauskorkoa kerralla 0,75 prosenttiyksikköä. Tämä oli jo kolmas korotus tänä vuonna. (Lähde: AFP)

Duplantis teki seiväshypyssä ulkoratojen maailmanennätyksen Tukholmassa

Ruotsin Armand Duplantis on tehnyt Tukholman Timanttiliigan kilpailussa seiväshypyn uuden ulkoratojen maailmanennätyksen 616. Duplantis ylitti korkeuden toisella yrityksellään.

Duplantis paransi ulkoratojen parasta tulostaan sentillä.

Sisäradoilla Duplantisin maailmanennätys on 620. Ruotsalaistähti tehtaili ennätyksen maaliskuussa Belgradissa järjestetyissä sisäratojen MM-kisoissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut