Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pariisissa luettiin tuomiot vuoden 2015 terroriteoista – Salah Abdeslam sai elinkautisen vankeustuomion

Pariisissa tuomioistuin on todennut Salah Abdeslamin syylliseksi vuoden 2015 terrori-iskuihin ja tuominnut hänet elinkautiseen vankeuteen.

Ääri-islamilaisten hyökkääjien iskuissa Bataclan-konserttisaliin sekä baareihin ja ravintoloihin kuoli yli 130 ihmistä. Abdeslam on ainoa eloonjäänyt hyökkääjien joukossa. Hänet tuomittiin terrorismista sekä murhista.

Syytettynä oli 20 ihmistä, joista 14 oli paikalla oikeudessa. Kuusi on kateissa tai heidän oletetaan kuolleen.

Abdeslam pidätettiin Belgiassa vuonna 2016. Muut yhdeksän hyökkäykseen osallistunutta joko räjäyttivät itsensä tai kuolivat poliisin luoteihin.

Sadat seurasivat oikeudenkäyntiä

Oikeudenkäyntiä seurasivat sadat terrori-iskuista selvinneet sekä silminnäkijät oikeudenkäyntiä varten rakennetussa oikeussalissa.

Myös muut 19 syytettyä saivat tuomiot avunannosta tai iskujen suunnittelemisesta. Tuomiot vaihtelivat kahden vuoden vankeustuomiosta elinkautiseen.

Oikeudenkäynnin aikana Abdeslam ei kiistänyt osallisuuttaan salaliittoon, jonka tehtävänä oli hyökätä Pariisiin marraskuussa 2015. Sen sijaan hän sanoi, ettei ole murhaaja. Abdeslamin mukaan hän luopui tehtävästään räjäyttää itsensä baarissa Pariisin pohjoisosassa.

Syyttäjien mielestä väite, jonka mukaan Abdeslam olisi luopunut tehtävästään, on väärä. Viitatessaan Abdeslamin omiin kirjeisiin ja aiempiin lausuntoihin syyttäjät sanoivat, että miehen itsemurhavyö oli viallinen, joten tämä ei kyennyt räjäyttämään itseään.

Iskujen järjestäjäksi ilmoittautui Isis

Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Syyriassa. Äärijärjestö Isis ilmoittautui iskujen jälkeen niiden järjestäjäksi.

Vuoden 2015 hyökkäyksissä oli kyse suurimmasta rauhanajan hirmuteosta modernin Ranskan historiassa. Samalla ne tekivät tiettäväksi uhan, jonka Isis muodosti.