Presidentti Sauli Niinistö kertoo, että Suomelle ei ole ainakaan vielä esitetty uusia pyyntöjä luovuttaa ihmisiä Turkkiin. Turkin oikeusministeri on ilmoittanut, että maa aikoo esittää Suomea luovuttamaan 12 terroristiksi epäiltyä ihmistä tiistaina solmitun Nato-sovun nojalla. Ruotsille maa aikoo tehdä 21 luovutuspyyntöä.
Niinistö kommentoi asiaa Madridissa saapuessaan sotilasliitto Naton huippukokouspaikalle. Niinistö totesi, että Ruotsin kohdalla luovutuksissa on puhuttu isoista määristä.
Niinistöltä kysyttiin, onko odotettavissa, että Turkki tulkitsee jatkossa eilen sovittua yhteisymmärryspöytäkirjaa miten tahtoo.
– Turkki varmaan kotonaan tulkitsee omalla tavallaan, mutta ei se kovin paljoa meihin vaikuta, Niinistö sanoi.
Sopu Turkin kanssa syntyi pitkän hieromisen jälkeen
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi nytkähti eilen eteenpäin, kun Turkki teki suunnanmuutoksen ja ilmoitti tukevansa maiden kutsumista Naton jäseniksi. Suomi ja Ruotsi hakivat jäsenyyttä toukokuussa, mutta asiassa ei päästy etenemään, koska Turkki jarrutti prosessia vedoten turvallisuushuoliin.
Ratkaisu saavutettiin eilen nelituntisiksi venähtäneissä neuvotteluissa, joiden jälkeen Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan. Siinä maat sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan.
Niinistö kommentoi tuoreeltaan, että Turkin kanssa saavutettu sopu ei johda muutoksiin Suomen lainsäädännössä. Hän arvioi, että yleisesti ottaen terrorismin vastainen työ tulee tehostumaan.
Tänään Niinistöltä kysyttiin, millainen rooli Yhdysvalloilla ja presidentti Joe Bidenilla oli siinä, että sopu Turkin kanssa saavutettiin. Niinistö vastasi, ettei tiedä, millainen sisältö Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja Bidenin keskusteluissa on ollut.
– Mutta koko ajan on ollut hyvin selvää, että Yhdysvallat tukee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, Niinistö totesi.
Stoltenberg lupaili tarkkailijajäsenyyttä tänään
Niinistö ei vielä osannut sanoa, tuleeko Suomesta ja Ruotsista tänään huippukokouksessa Naton tarkkailijajäseniä.
– Se on kysymys, josta nyt vielä varmasti keskustellaan.
Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin kutsumisesta sotilasliitto Naton jäseniksi päätetään jo huippukokouksessa Madridissa. Päätöksen myötä kahdesta hakijamaasta tulee käytännössä Naton tarkkailijajäseniä.
– Teemme päätöksen tänään, tai ainakin tässä huippukokouksessa, Stoltenberg sanoi saapuessaan huippukokouspaikalle.
Myös Puolan presidentti Andrzej Duda arvioi jäsenyyskutsupäätöksen tulevan jo tänään ja lisäsi Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien olevan Puolan kannalta hyvin tervetulleita.
Puolustusmenojen kasvattaminen nousee esiin
Naton huippukokouksessa keskustellaan puolustuksen vahvistamisesta ja sen yhteydessä nousee esiin tuttu kysymys puolustusmenojen vahvistamisesta.
Niinistö totesi, että Suomi täyttää kahden prosentin tavoitteen puolustusmenoista suhteessa bruttokansantuotteeseen.
– Maailma on levoton ja mielestäni Euroopan tulisi antaa selkeä signaali, että välitämme omasta turvallisuudestamme, Niinistö sanoi.