Venäjä teki ohjusiskun Krementshukin kaupunkiin Ukrainassa – isku osui täpötäyteen ostoskeskukseen, ainakin 10 kuoli ja yli 40 haavoittui

Venäjä teki maanantaina ohjusiskun Krementshukin kaupunkiin Ukrainan keskiosassa. Ohjus osui ostoskeskukseen, ja iskussa on kuollut ainakin 10 ja haavoittunut yli 40 ihmistä, kertoi Pultavan alueen kuvernööri Dmytro Lunin. Hän kuitenkin sanoi, että uhrien lukumäärä saattaa vielä nousta.

Ostoskeskuksessa oli iskun hetkellä sisällä yli tuhat siviiliä, kertoi puolestaan presidentti Volodymyr Zelenskyi viestipalvelu Telegramissa. Presidentin Telegramissa jakamassa kuvassa näkyi, kuinka koko paikka oli liekeissä.

Lunin tuomitsi iskun ja sanoi sen olevan sotarikos ja rikos ihmisyyttä vastaan. Hänen mukaansa kyse oli "kyynisestä terroriteosta siviiliväestöä vastaan".

Venäjä ei iskenyt Krementshukiin ensimmäistä kertaa, kertoo BBC. Aiemmin Venäjä iski ohjuksin muun muassa kaupungin öljynjalostamoa vastaan.

"Julmuuden ja barbarismin syvyys"

Venäjän isku ostoskeskukseen Krementshukissa tuomittiin maailmalla. Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi iskun todistavan Venäjän presidentin Vladimir Putinin "julmuuden ja barbarismin syvyyden".

– Putinin täytyy ymmärtää, että hänen käytöksensä ei tee muuta kuin vahvistaa Britannian ja jokaisen muun G7-maan päätöstä tukea Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, Johnson sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Twitterissä maailman olevan kauhistunut Venäjän ohjusiskusta, joka hänen mukaansa oli tuorein Venäjän tekemien hirmutekojen listassa.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin toimisto piti iskua "täysin paheksuttavana".

– Jälleen kerran korostamme, että osapuolet ovat velvollisia kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan suojelemaan siviilejä ja siviili-infrastruktuuria, sanoi Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric päivittäisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Biden kertoi ilmatorjuntaohjuksista Zelenskyille

Yhdysvallat on aikeissa lähettää Ukrainaan pitkälle kehitettyjä keskipitkän ja pitkän kantaman ilmatorjuntaohjuksia. Asiasta kertoi Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan maanantaina.

Sullivanin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli kertonut tästä Zelenskyille, joka osallistui maanantaina G7-maiden kokoukseen etäyhteydellä.

Sunnuntai-iltana pitämässään päivittäisessä puheessa Zelenskyi sanoi Ukrainan kaipaavan kipeästi lisää ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Zelenskyin mukaan vain osa Venäjän joukkojen Ukrainaan tekemistä ohjusiskuista voidaan tällä hetkellä torjua.

Zelenskyi kertoi keskustelevansa ilmatorjuntaan tarvittavasta avusta päivittäin liittolaistensa kanssa. Zelenskyi sanoi, että liittolaisten tulisi antaa apua nopeammin, mikäli maat todella ovat Ukrainan liittolaisia eivätkä sivustaseuraajia.

Venäjä yrittää saada hyökkäykseensä vauhtia Izjumin alueella

Ukrainan Izjumin suunnalla viikon jatkunut raskas tykistötuli viittaa siihen, että Venäjä yrittää saada hyökkäykseensä uutta vauhtia alueella, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti. Izjum sijaitsee Harkovasta kaakkoon.

Tiedusteluraportin mukaan Ukrainan joukot hyödyntävät metsäistä maastoa puolustuksensa tukena Izjumin alueella.

Venäjän hyökkäyksen pääpaino on yhä Itä-Ukrainan Sjeverodonetskissa ja Lysytshanskissa. Sjeverodonetskin kaupungin pormestari Oleksandr Striuk kertoi lauantaina Sjeverodonetskin olevan täysin venäläisjoukkojen valtaama.

Britannian tiedusteluraportin mukaan Venäjän hyökkäyssota nojaa tulevien viikkojen aikana todennäköisesti yhä enemmän reservijoukkoihin.

Huolimatta siitä, että Ukrainaan lähetettävissä olevien reserviläisten määrässä on puutteita, Venäjän johto vaikuttaa olevan edelleen haluton määräämään yleistä liikekannallepanoa, tiedusteluraportissa arvioidaan.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut