Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen lähettämät Himars-raketinheitinjärjestelmät ovat saapuneet Ukrainaan, sanoo puolustusministeri

Yhdysvaltojen lähettämät Himars-raketinheitinjärjestelmät ovat saapuneet perille Ukrainaan, kertoo maan puolustusministeri Oleksi Reznikov Twitterissä. Reznikov kiittää kollegaansa Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austinia "tehokkaista työkaluista".

– Kesästä tulee kuuma venäläisille miehittäjille. Ja viimeinen joillekin heistä, Reznikov kirjoittaa.

Yhdysvallat kertoi kesäkuun alussa lähettävänsä raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan.

Yhdysvaltojen mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.

Himars-raketinheitinjärjestelmillä voi ampua myös ohjuksia. Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

Zelenskyin neuvonantaja: Taistelu Sjeverodonetskista ja Lysytshanskista saavuttanut huipentumansa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Oleksi Arestovytshin mukaan taistelujen huipentuma on saavutettu Itä-Ukrainan Sjeverodonetskissa ja Lysytshanskissa. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja CNN.

Venäjä on yrittänyt jo monta viikkoa vallata Sjeverodonetskin kaupunkia kokonaisuudessaan. Viereisen Lysytshanskin kaupungin valtaamisen on arvioitu vaativan Venäjältä pitkäkestoisia kaupunkitaisteluita. Lysytshansk sijaitsee Donetsjoen länsirannalla, vastapäätä Sjeverodonetskia.

Ukrainan paikallishallinto luonnehti keskiviikkona Sjeverodonetskin tilannetta "helvetiksi".

Jäävätkö Ukrainan joukot puolustamaan Lysytshanskia?

CNN:n mukaan Ukrainan armeijan päälliköiden on nyt päätettävä, jäädäänkö Lysytshanskia puolustamaan Venäjän joukkojen ylivoimaista tulitusta vastaan vai annetaanko Ukrainan joukoille käsky perääntyä.

Lysytshanskiin asemiin jäämisen etuna olisi CNN:n mukaan se, että Ukrainan joukot olisivat siellä korkeammalla maaperällä kuin kaupunkia ympäröivillä alueilla ja voisivat todennäköisesti viivästyttää Venäjän joukkojen etenemistä jopa useilla viikoilla.

Näin voitaisiin antaa lisäaikaa esimerkiksi Donetskin alueella sijaitsevalle Slovjanskin kaupungille, jonka lähelle Venäjä on kerännyt joukkoja uutta hyökkäystä varten.

Mikäli Ukrainan joukot jäävät Lysytshanskiin, pelkona kuitenkin on, että kaupungista tulee seuraava Mariupol.

Mykolajivin satamakaupunkiin tehtiin ohjusiskuja

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mariupolin satamakaupungin tilannetta on kuvailtu jo pitkään katastrofaaliseksi. Venäjän joukot ottivat kaupungin hallintaansa toukokuussa kuukausien jatkuneen pommituksen jälkeen.

Myös Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Mykolajivin satamakaupunkiin on tehty tänään kolme ohjusiskua, kertoo Guardian-lehti. Strategisesti tärkeä satamakaupunki on ollut Venäjän pommitusten kohteena hyökkäyssodan alusta alkaen ja kaupunki on vaurioitunut sodassa pahoin.

Lisäksi Ukrainan ilmapuolustus ampui alas kaksi ohjusta lähellä eteläistä Odessan kaupunkia, Ukrainan ilmavoimat sanoivat lausunnossaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP