Annika Saarikko: Suomeen pitäisi saada erityistalousalueita – "Keskusta tavoittelee tästä merkittävää uudistusta seuraavalle hallitukselle"

Suomessa pitäisi olla mahdollisuus katsoa jokin alue erityistalousalueeksi, ehdottaa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. Saarikko puhui asiasta puoluekokouksen avauspuheessaan Lappeenrannassa sekä medialle tiedotustilaisuudessa puheen jälkeen.

Käytännössä kyse olisi sellaisista alueista, jotka olisivat eriävässä asemassa esimerkiksi taloutensa tai osaamisensa perusteella. Saarikko kytki ajatuksen erityistalousalueesta siihen, kuinka esimerkiksi Venäjän laajentunut hyökkäys Ukrainassa muutti mahdollisuuksia Itä-Suomessa.

Kyse olisi Saarikon mukaan keinoista, joilla pyrittäisiin lisäämään työllisyyttä, investointeja, tulevaisuussatsauksia ja osaamisen houkuttelua. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi verotuksellisia tai muita huojennuksia näiden saamiseksi.

 – Keskusta tavoittelee tästä merkittävää uudistusta seuraavalle hallitukselle, Saarikko kertoi puheen jälkeen tiedotustilaisuudessa medialle.

Voisi koskea itäistä ja pohjoista Suomea

Saarikko kytki puheessaan ajatuksen itäisen Suomen tilanteeseen, joka on muuttunut paljon Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Myöhemmin hän täsmensi medialle, että erityistalousalue voisi koskea luontevasti itäistä ja pohjoista Suomea.

Puheessa Saarikko sanoi, että nykyiset aluepolitiikan keinot tukea erityisessä tilanteessa eivät Saarikon mukaan ole riittäviä.

– Nykyiset aluekehityksen työkalut, kuten rakennerahasto-ohjelmat, eivät tähän selvästi riitä, hän sanoi puheessa.

Yhdeksi keinoksi helpottaa erityistalousalueiden asemaa Saarikko nosti esille niin sanotusta saatavuusharkinnasta luopumisen. Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan käytäntöä, jossa selvitetään kolmansista maista tulevien työntekijöiden osalta, onko työmarkkinoilla Suomessa tai EU-alueella sillä hetkellä saatavilla sopivaa työvoimaa kyseiseen tehtävään.

– Lisäksi erityistalousalueella pitää helpottaa tekijöiden saamista ulkomailta muun muassa luopumalla saatavuusharkinnasta, Saarikko linjasi.

Saarikko nosti medialle esille, että 140 maata on toteuttanut erityistalousalueita.

"On ilman muuta perusoikeuskysymys"

Erityistalousalueet kuulostavat asialta, joka voisi hyvinkin kiinnostaa perustuslakivaliokuntaa, jos asia etenisi lainsäädäntöhankkeiksi saakka.

Käytännössä kyse olisi siitä, kuinka erilaiseen asemaan eri alueiden yrityksiä tai ihmisiä voi laittaa "positiivisella syrjinnällä", kuten Saarikko asiaa kutsui..

Saarikko totesikin medialle, että kyse on ilman muuta perusoikeuskysymyksestä. Hänen mukaansa kyse on uudesta ajattelusta, joka vaatii ilman muuta selvittämistä.

Hän kuitenkin huomautti, että monissa maissa erityistalousalueet ovat käytössä. Samalla hän totesi, että tavoite olisi luoda nimenomaan Suomeen sopiva malli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut