Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yön uutiskooste | Politiikan superviikonloppu käynnistyy, julkiset kuulemiset kongressitalon valtauksen tutkinnasta alkoivat Yhdysvalloissa, Putin vertasi tekojaan Pietari Suuren valloituksiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Politiikan superviikonloppu käynnistyy jo tänään

Politiikan superviikonloppu käynnistyy tänään, sillä sekä kokoomus, keskusta että vasemmistoliitto järjestävät tästä päivästä alkaen puoluekokouksiaan. Tilaisuudet pidetään vain vajaa vuosi ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja.

Puolueet tekevät viikonvaihteen kuluessa myös useita henkilövalintoja.

Kokoomus kokoontuu Kalajoella, keskusta Lappeenrannassa ja vasemmistoliitto Porissa. Puoluekokoukset jatkuvat sunnuntaihin saakka. Sunnuntaina illalla käynnistyy presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut.

Julkiset kuulemiset kongressitalon valtauksen tutkinnasta alkoivat Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa julkiset kuulemiset kongressitaloon viime vuoden loppiaisena tehdyn hyökkäyksen tutkinnan tuloksista ovat alkaneet. Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa alkaneet kuulemiset televisioidaan.

Tutkintakomiteaa johtanut demokraatti Bennie Thompson sanoi kuulemisten avauspuheenvuorossa, että tapahtunutta ei voi lakaista maton alle ja että yhdysvaltalaiset ansaitsevat vastauksia. Thompson sanoi myös, että maan demokratia on yhä vaarassa ja salaliitto kansan tahdon estämiseksi ei ole ohi.

Komitea on luvannut kuulemisissa uusia paljastuksia, jotka yhdistävät väkivaltaisen hyökkäyksen entisen presidentin Donald Trumpin yrityksiin kumota vaalitappionsa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri ei pidä taantumaa todennäköisenä laukkaavasta inflaatiosta huolimatta

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen ei pidä maan talouden taantumaa todennäköisenä laukkaavasta inflaatiosta huolimatta.

New York Times -lehden talousfoorumissa puhunut Yellen sanoi, ettei mikään viittaa taantuman tuloon.

Yhdysvaltain talous on toipunut vahvasti koronapandemian talousahdingosta, mutta nopein inflaatiovauhti neljään vuosikymmeneen sekä tuotantoketjujen hankaluudet ovat vähentäneet luottamusta talouteen.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on nostanut myös ohjauskorkoaan aggressiivisesti, ja uutta nostoa odotetaan ensi viikolla. (Lähde: AFP)

Ukrainan presidentin avustaja: Ukrainalaissotilaita kuolee rintamalla päivittäin toistasataa

Ukrainalaissotilaita kuolee rintamalla tällä hetkellä päivittäin noin 100–200, sanoi Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljak.

BBC:n haastatteleman Podoljakin mukaan Ukraina tarvitsisi käyttöönsä satoja lännen heitinjärjestelmiä vastatakseen Venäjän pommituksiin. Podoljak sanoi, että Venäjä tulittaa Ukrainan asemia tällä hetkellä kaikella arsenaalistaan löytyvällä ydinaseita lukuun ottamatta.

Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov kertoi eilen torstaina päivittäisten tappioiden määrän olevan noin sata sotilasta. BBC:n mukaan vaihtelevat luvut kertovat siitä, kuinka vaikeaa on saada tarkkaa tietoa rintamalta.

Putin vertasi tekojaan Pietari Suuren valloituksiin Itämeren alueella

Venäjän presidentti Vladimir Putin vertasi torstaina tämänhetkisiä tekojaan Pietari Suureen, joka valloitti Itämeren rannikon Ruotsilta suuressa Pohjan sodassa 1700-luvulla.

Vieraillessaan Moskovassa Pietari Suuren syntymän 350-vuotisnäyttelyssä Putin puhui nuorille yrittäjille.

Kun Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin ja julisti sen Venäjän pääkaupungiksi, mikään Euroopan maa ei Putinin mukaan tunnustanut tämän alueen kuuluvan Venäjälle. Putinin mukaan myös "meidän velvollisuutemme" on ottaa takaisin ja vahvistua.

Historiassa on Putinin mukaan ollut aikoja, jolloin Venäjä on joutunut perääntymään, mutta vain "saadaksemme voimamme takaisin ja mennäksemme eteenpäin". (Lähde: AFP)

Thaimaa vapautti marihuanan ja hampun viljelyä - viihdekäyttö yhä rangaistavaa

Thaimaa on ensimmäisenä Aasian maana laillistanut kannabiksen. Viihdekäyttö päihtymistarkoituksessa on maassa kuitenkin edelleen rangaistavaa. Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalainen uutissivusto CNN.

CNN:n haastattelema terveysministeri Anutin Charnvirakul sanoo, että laillisen kannabistuotannon odotetaan piristävän maan taloutta. Marihuanan ja hampun kasvatus sekä kauppaaminen eivät ole enää rikoksia, ja maa tähtää lääkekannabistuotteiden kansainvälisille markkinoille.

Kahvilat ja ravintolat saavat tästedes tarjoilla tuotteita, joissa on korkeintaan 0,2 prosenttia THC:ta eli kannabiskasvin tärkeintä psykoaktiivista yhdistelmää.

Kannabiksen lääkekäytön Thaimaa laillisti vuonna 2018.

Suomen alle 18-vuotiaille naisille kirvelevä tappio Ruotsille jääkiekon MM-kisoissa

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten maajoukkue kärsi kirvelevän 3–4-tappion Ruotsia vastaan viime sekuntien maalilla jääkiekon MM-kilpailuissa.

Suomi otti kolmannen erän alussa 3–2-johdon Pauliina Salosen maalilla. Ruotsi tuli kuitenkin tasoihin, kun peliä oli jäljellä kolmisen minuuttia. Ruotsalaispakki Jenna Raunio iski loppulukemat vain kahdeksan sekuntia ennen loppusummeria.

Suomen kahdesta ensimmäisestä maalista vastasivat Adalmiina Makkonen ja Julia Schalin.

Suomi voitti avausottelussaan Kanadan 2–0, mutta hävisi toisessa ottelussa USA:lle murskalukemin 0–5.