Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Kunnissa on saatu järjestettyä Ukrainasta paenneille hyvin paikkoja kouluun

Kunnissa on saatu järjestettyä hyvin paikkoja koulutukseen tai kasvatukseen hakeneille Ukrainasta paenneille lapsille ja nuorille, kertoo Opetushallitus.

Asia selviää Opetushallituksen toukokuussa kunnille tekemästä kyselystä, jolla se kartoitti Ukrainasta paenneiden lasten ja nuorten sijoittumista varhaiskasvatukseen ja koulutukseen.

Ukrainasta paenneet hakevat paikkaa varhaiskasvatukseen ja koulutukseen kuten muutkin.

Eniten hakemuksia ja jonoa on perusopetukseen valmistavaan opetukseen, johon odotti vastausten perusteella kyselyn teon hetkellä paikkaa vajaat 280 Ukrainasta paennutta.

– On ymmärrettävää, että paikkaa joutuu hetken odottamaan, kun uusia lapsia ja nuoria saapuu lyhyessä ajassa paljon. Näyttää kuitenkin siltä, että koulutuksen ja kasvatuksen järjestämisessä on onnistuttu keskimäärin hyvin, arvioi Opetushallituksen opetusneuvos Katri Kuukka tiedotteessa.

Opetushallituksen tilastojen mukaan perusopetukseen valmistavassa opetuksessa oli toukokuun lopussa hieman yli 2 700 Ukrainasta paennutta. Varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa sekä toisen asteen koulutuksessa heitä oli tilastojen mukaan yhteensä lähes 3 500.

– Tällä hetkellä kunnissa on tärkeää suunnitella, millä tavoin Ukrainasta paenneita lapsia ja nuoria tuetaan kesällä, kun koulut ja oppilaitokset ovat lomalla, sekä valmistella myös tulevan lukuvuoden opetusjärjestelyjä, Kuukka sanoo.

Suuri osa arvioi valmiutensa huonoksi

Kyselyssä varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjät arvioivat myös valmiuksiaan ottaa vastaan uusia lapsia ja nuoria kesällä ja tulevana syksynä.

Vastaajista 12 prosenttia arveli valmiuksiensa olevan melko tai erittäin hyvät ja 28 prosenttia arvioi valmiuden melko tai erittäin huonoksi. Vastaajista 27 prosenttia oli sitä mieltä, etteivät valmiudet ole hyvät eivätkä huonot.

Uusien lasten ja nuorten ottamista varhaiskasvatukseen ja koulutukseen vaikeuttavat muun muassa kielitaitoisen henkilökunnan ja tulkkauspalvelujen puute, henkilöstön ja tilojen määrä sekä se, että saapuvien lasten ja nuorten määrää on hankala ennakoida.

Kuntien valmiuksia järjestää paikkoja koulutukseen ja varhaiskasvatukseen parantavat laaja yhteistyö eri toimijoiden kesken, kielitaitoiset yhteyshenkilöt sekä kokemukset vastaavista tilanteista.