Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailmanlaajuiset kriisit eivät saa viedä huomiota ilmastotoimilta, sanoo YK:n ilmastopäällikkö – "Meillä ei ole enää varaa edetä vain vähitellen"

Maailmanlaajuiset kriisit eivät saa kääntää huomiota pois kiireellisistä ilmastotoimista, sanoo YK:n ilmastopäällikkö Patricia Espinosa. Maailmassa huomiota saavat useat kansainväliset kriisit kuten sota Ukrainassa, koronapandemia ja sen vaikutukset sekä talous-, energia- ja ruokakriisit.

Tehtävästään väistyvän Espinosan mukaan ei ole hyväksyttävää vedota haastaviin aikoihin, sillä ilmastonmuutos kuitenkin etenee räjähdysmäisesti.

– Meillä ei ole enää varaa edetä vain vähitellen. Meidän on vietävä neuvotteluja nopeammin eteenpäin. Maailma odottaa sitä.

Espinosa avasi maanantaisella puheellaan Saksassa pidettävän YK:n ilmastonmuutoskonferenssin. Konferenssissa luodaan pohja merkittäville YK:n neuvotteluille, jotka pidetään tänä vuonna Egyptissä.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissa sanotaan, että jos kaikilla sektoreilla ei toteuteta välittömiä ja syvälle meneviä leikkauksia päästöihin vuoteen 2025 mennessä, on lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna mahdotonta. Raportin mukaan meneillään ovat ratkaisevat hetket ilmaston lämpenemisen kannalta.

"Erittäin huolestuttavaa"

Nykytilanteessa maailma ei todennäköisesti pysty täyttämään Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusta rajoittaa ilmastonlämpenemistä reilusti alle kahden asteen ja mieluiten 1,5 asteeseen.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung -ilmastoinstituutin johtaja Johan Rockström sanoo, että ilmastotoimien ja tieteellisen aineiston välillä on kuilu.

– Tämä on erittäin huolestuttavaa, Rockström sanoo.