Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläissotilaalle langetettiin elinkautinen tuomio sotarikoksesta Ukrainassa

Siviilin surmaamisesta syytetty venäläissotilas Vadim Shishimarin on tuomittu kiovalaisessa tuomioistuimessa elinkautiseen vankeuteen sotarikoksesta. Veriteko tapahtui Ukrainan koillisosassa helmikuussa.

Shishimarinin todettiin syyllistyneen myös harkittuun murhaan. Tuomari sanoi hänen rikkoneen sodan lakeja ja käytäntöjä.

Oikeudenkäynnin aikana 21-vuotias Vadim Shishimarin myönsi tappaneensa 62-vuotiaan ukrainalaisen siviilin Venäjän hyökkäyssodan alkupäivinä.

Viime viikolla Shishimarin kertoi oikeudessa, että hän teki verityön toisen sotilaan painostuksesta, kun he yrittivät perääntyä ja paeta Venäjälle varastetulla autolla.

Shishimarin myös osoitti anteeksipyyntönsä surmatun leskelle, mutta sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että ei välttämättä saa leskeltä anteeksiantoa.

Tuomion julistamisen jälkeen Shishimarinin asianajaja luonnehti tuomiota ankaraksi ja kertoi, että siitä aiotaan valittaa.

Shishimarinin oikeudenkäynti oli Ukrainan sodan ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti. Ukraina on aloittanut tutkinnan tuhansista epäillyistä sotarikoksista Venäjän aloitettua täysmittaisen hyökkäyssodan maassa helmikuussa.

Venäjän hallinto kertoi ennen tuomion julistamista olevansa huolissaan Shishimarinin kohtalosta. Kremlin mukaan se ei kuitenkaan pysty antamaan paikan päällä apua, koska Venäjällä ei ole Ukrainassa diplomaattista läsnäoloa.

– Se ei tarkoita, ettemme yritä (auttaa) muita kanavia pitkin, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.