Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muut vangit Vantaan vankilan matkasellissä eivät uskaltaneet hälyttää vartijoita, yksi vangeista kertoi oikeudelle – "Olen kärsinyt tästä suuresti"

Vantaan vankilan sellimurhan oikeudenkäynnissä kuultiin torstaina miestä, joka todisti matkasellissä parikymppisen miehen kuolemaan johtaneita tapahtumia.

Matkasellissä oli uhrin ja syytteessä olevien 19- ja 23-vuotiaiden miesten lisäksi kolme muuta vankia. Yksi heistä kertoi oikeudelle, että he olivat puhuneet vartijan hälytysnapin painamisesta, mutta eivät lopulta olleet tehneet sitä.

– Pelkäsimme (syytettyjä). Pelkäsimme, että he hakkaisivat meidätkin, mies sanoi oikeudessa.

Mies todisti oikeudessa niin, että kumpikaan syytetyistä ei ollut samassa salissa. Oman ja perheensä turvallisuuden vuoksi hän oli myös pyytänyt yhteystietojensa salaamista oikeuden asiakirjoista.

Mies kertoi, että syytetyt kohdistivat uhriin väkivaltaa aina, kun sellin ovet olivat kiinni. Mies pahoitteli, että hänen muistonsa tapahtumista ovat osin hämäriä siksikin, että hän on yrittänyt unohtaa tapahtuneen.

– Olen kärsinyt tästä suuresti, hän sanoi.

Esitutkinnassa vangit kertoivat, että vanhempi syytetyistä oli käskenyt heitä "olemaan tietämättömiä" asioista ja tehnyt samalla sormellaan kurkunleikkausta kuvaavan eleen. Yksi vangeista kertoi, että nuorempi syytetty oli uhannut tappaa hänet ja hänen perheensä, jos hän todistaa asiasta.

Vaikka vangit eivät uskaltaneet ilmoittaa vartijoille todistamastaan väkivallasta, esitutkinnassa he kertoivat yrittäneensä vaivihkaa kiinnittää vartijoiden huomion uhriin siinä kuitenkaan onnistumatta.

– Yritimme saada heidät huomaamaan, mitä sellissä tapahtuu. Toivoimme, että he olisivat nähneet verijäljet sellissä, torstaina oikeudessa kuultu vanki kertoi.

Esitutkinnassa kuullut vartijat kertoivat, ettei heillä ollut mitään tietoa matkasellin tapahtumista. Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa.

Vaikuttiko viime viikon välikohtaus 19-vuotiaan kertomukseen?

Syyttäjien mukaan syytetyt kohdistivat uhriin kidutuksenomaista väkivaltaa ja nöyryyttivät tätä noin kahden vuorokauden ajan. Murhan lisäksi miehiä syytetään uhrin törkeistä raiskauksista. Syyttäjät ovat pyytäneet, että molemmille syytetyille tehdään mielentilatutkimus.

19-vuotias on myöntänyt tehneensä uhrille ensin monenlaista väkivaltaa ja sen jälkeen laittaneensa muovipussin uhrin päähän sekä kuristaneensa tätä vankilahousujensa narulla. Hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

Torstaina 19-vuotiasta kuultiin oikeudessa ja hän sanoi, ettei toinen murhasta syytetty liity uhrin kuolemaan millään tapaa. Tämän kuullessaan 23-vuotias syytetty nosti kätensä ilmaan ja huusi. 19-vuotias vastasi eleeseen nostamalla myös omat kätensä ilmaan.

Syyttäjä kysyi 19-vuotiaalta, onko hänen kertomaansa vaikuttanut se, että 23-vuotias käyttäytyi uhkaavasti oikeussalissa viime viikolla. Hän kiisti tämän ja vetosi siihen, että oli voinut poliisin kuulustelujen aikaan henkisesti ja fyysisesti huonosti.

– Kun nyt alan paremmin muistaa, miten kuolematilanne on mennyt, haluan kommentoida, että (toinen syytetty) ei ollut siinä mitenkään osallisena. Nyt muistan, että hän nukkui silloin, mies sanoi.

Viime viikon välikohtauksen takia syytetyt pidettiin torstaina omissa saleissaan. Viime viikolla oikeuskäsittely jouduttiin heti alkuun keskeyttämään hetkeksi, kun 23-vuotias syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Poliisi on arvioinut, että miehen vihan kohteena oli kanssasyytetty.

19-vuotias syytetty: Minulla sumeni päässä

19-vuotias syytetty vastaili oikeudessa hänelle esitettyihin kysymyksiin hitaasti ja pyysi useita kertoja toistamaan kysymyksen. Uhriin hän viittasi enimmän aikaa "kyseisenä henkilönä".

Mies sanoi, että väkivallan tarkoituksena oli saada seksuaalirikoksista tuomittu uhri lähtemään pois sellistä.

– En pysty olemaan samassa tilassa tai missään kontaktissa sellaisten ihmisten kanssa, jotka hyväksikäyttävät lapsia. Pyysin kyseistä henkilöä poistumaan matkasellistä, mutta hän ei poistunut, vaan puolusteli itseään ja omia tekojaan, mies sanoi.

Syyttäjän mukaan molemmat syytetyt luulivat, että uhri oli tuomittu 8-vuotiaaseen lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista, mikä ei pidä paikkaansa. Kumpikaan ei oikeudessa osannut tai halunnut sanoa, mistä tällainen tieto oli tullut.

19-vuotias syytetty on myöntänyt pakottaneensa uhrin kirjoittamaan itsemurhakirjeen. Hänen mukaansa siinä vaiheessa ajatuksena ei kuitenkaan ollut tappaa uhria, vaan kyse oli "leikkimielisestä" pelottelusta, jonka tarkoituksena edelleen oli saada uhri vaihtamaan selliä.

Mies sanoi, että ennen henkirikosta hänellä "sumeni päässä".

– Rupesi päässä tulemaan olo, etten voi nukkua tällaisen ihmisen kanssa samassa sellissä. Sitten yhtäkkiä päätin siinä vähän ennen yhtätoista riistää häneltä hengen.

23-vuotias kertoi nähneensä "pelkkää punaista"

23-vuotias syytetty kiistää täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän on myöntänyt osan väkivallasta ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn.

Miehen kuuleminen oikeudessa viivästyi hetken, kun hän ei ensin suostunut ottamaan huppua pois päästään. Pidettyään lyhyen neuvottelun asianajajansa kanssa hän palasi saliin pää paljastettuna.

Mies kertoi nähneensä "pelkkää punaista", kun sai kuulla uhrin seksuaalirikostaustasta. Hän kuitenkin sanoi, ettei liity henkirikokseen millään tapaa ja että hänet on lavastettu toiseksi tekijäksi.

Mies ei kuitenkaan halunnut tarkemmin avata sitä, ketä hän syyttää lavastamisestaan.

– En puhu muiden asioista. Sen voin sanoa, että noihin todistajiin ei kyllä voi luottaa. Mutta en ole sanomassa niistä mitään, mies sanoi.

Kysymystensä jälkeen miehen asianajaja Lari Ruokamo kysyi, haluaisiko tämä lisätä jotain.

– Mulla on sitä sanottavaa, että olen oikeasti todella pahoillani (uhrin) omaisille tästä asiasta ja siitä osuudesta, mitä olen tehnyt, mies sanoi.

Uhrin läheisiä miehen pahoittelut eivät vakuuttaneet.

– Sinä olisit voinut sen (väkivallan) keskeyttää, yksi heistä vastasi.

19-vuotiaan syytetyn asianajaja Risto Kyytinen ei esittänyt 23-vuotiaalle mitään kysymyksiä. Tämän jälkeen syytetyt elehtivät taas yhteneväisesti toisilleen, samaten kuin 23-vuotiaan kuulemisen päätteeksi.

Juttua istutaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vielä ainakin perjantaina.

Molemmilla aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Molemmat syytetyt miehet on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

Toinen heistä tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä kymmenen ja puolen vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Toinen miehistä tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.