Von der Leyen pitää Venäjää välittömimpänä uhkana maailmanjärjestykselle

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo Venäjän olevan välittömin uhka maailmanjärjestykselle.

Japanin-vierailunsa aikana kommenttinsa antanut von der Leyen myös kutsui Venäjän sotaa Ukrainassa "barbaariseksi". Uhkaa aiheuttaa hänen mukaansa myös Venäjän "huolestuttava" sopimus Kiinan kanssa.

Von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ovat vierailulla Japanissa. Keskustelut Japanissa ovat käsitelleet Venäjän hyökkäystä Ukrainaan mutta myös kasvavia huolia Kiinan roolista Aasiassa ja muualla, uutistoimisto AFP kertoo.

– Kiinan täytyy puolustaa monenvälistä järjestelmää, josta se on hyötynyt maansa kehittämisessä, Michel sanoi.

Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoi, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole vain Euroopan asia, vaan horjuttaa kansainvälisen järjestyksen ydintä, Aasia mukaan lukien.

– Tätä ei pidä sietää, Kishida sanoi.

YK:n ihmisoikeusneuvosto äänesti ihmisoikeusselvityksen puolesta

Venäjä on syyllistynyt kaameimpiin ihmisoikeusrikkomuksiin, joita Euroopassa on vuosikymmeniin nähty, sanoi Ukrainan varaulkoministeri Emine Dzhaparova YK:n ihmisoikeusneuvoston tapaamisessa torstaina.

– Nämä ovat olleet kauheat 10 viikkoa ukrainalaisille, varaulkoministeri kertoi neuvostolle.

Neuvosto äänesti yksimielisesti venäläisten joukkojen epäiltyjä ihmisoikeusrikkomuksia tutkivan selvityksen aloittamisen puolesta. Selvitystä vastustivat vain Kiina ja Eritrea.

Venäjä erotettiin väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta huhtikuun alussa Ukrainan sodan takia. Maan edustaja ei osallistunut tapaamiseen, vaikka osallistuminen olisi ollut mahdollista tarkkailijan roolissa.

Varaulkoministerin mukaan venäläiset joukot ovat syyllistyneet muun muassa kiduttamiseen ja seksuaaliväkivaltaan.

Ukrainan syyttäjäviranomainen kertoi saaneensa yli 10 000 ilmoitusta epäillyistä rikoksista. Yli 600 epäillyn kerrotaan olevan tunnistettu.

Haavoittuneita ukrainalaissotilaita yritetään vaihtaa vangittuihin venäläisiin

Ukrainan Mariupolissa Azovstalin tehtaalla olevia haavoittuneita ukrainalaissotilaita yritetään saada pois alueelta vaihtamalla heidät vangittuihin venäläisiin sotilaisiin, sanoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Ukraina pyrkii saamaan yhteensä 38 vakavasti haavoittunutta sotilasta pois alueelta.

Vereshtshuk kertoi uutistoimisto AFP:lle aikaisemmin tällä viikolla, että Azovstalin tehtaan alapuolella olevissa tunneleissa oli ainakin tuhat sotilasta. Tehdasalue on ukrainalaisten joukkojen viimeinen puolustuslinnake Venäjän muuten valtaamassa Mariupolin kaupungissa.

Pohjois-Ukrainassa isku kouluun

Kolme ihmistä on kuollut ja 12 haavoittunut Venäjän iskuissa Novhorod-Siverskyin kaupunkiin Pohjois-Ukrainassa. Kaupunki sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Asiasta kertoivat Ukrainan hätäviranomaiset uutistoimisto AFP:lle.

Tshernihivin kuvernöörin mukaan yksi iskujen kohteista oli koulu, mutta öisissä iskuissa vaurioitui myös muita tärkeitä rakennuksia, kuten hallinnollisia rakennuksia.

Hätäviranomaiset kertoivat myöhemmin sosiaalisessa mediassa, että isku kohdistui koulun lisäksi sisäoppilaitokseen. Viranomaisten mukaan isku alkoi hieman puolenyön jälkeen ja sytytti tulipalon koululla.

Venäjän armeija kertoi aiemmin iskeneensä alueelle tykistötulella.

Ukraina haluaa "paikan EU:ssa", ulkoministeri sanoo

Ukraina haluaa Euroopan unionin "varaavan paikan" Ukrainalle, vaikka EU:n täysjäsenyys veisikin aikaa.

Asiasta puhui Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba saksalaiskanava ARD:n haastattelussa torstaina.

Kuleba sanoi, ettei tarkoitus ole kiirehtiä Ukrainan EU-jäsenyyttä, mutta Ukrainalle olisi tärkeää, että sille varataan paikka unionissa.

Ukraina aloittaa lisää sotarikostutkimuksia

Ukrainassa on aloitettu lisää tutkimuksia epäillystä sotarikoksista, kertovat paikalliset syyttäjäviranomaiset. Tapauksissa venäläisten sotilaiden epäillään tappaneen useita siviilejä.

Viranomaisten ja silminnäkijöiden mukaan ainakin kolme ihmistä kuoli ja kaksi haavoittui, kun venäläiset joukot ampuivat asuintaloa kohti Itä-Ukrainassa sijaitsevassa kylässä.

Sotarikosta epäillään syyttäjäviranomaisten mukaan myös BBC:n julkaiseman valvontakameranauhan paljastamissa tapahtumissa. Videolla näkyy, kuinka venäläiset sotilaat ampuvat ukrainalaisia siviilejä selkään Kiovan ulkopuolella.

BBC:n mukaan kahta siviiliä ammuttiin selkään useita kertoja.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä kertoi keskiviikkona uutiskanava CNN:n mukaan, että maa aloittaa ensimmäisen sotarikosoikeudenkäynnin venäläissotilasta vastaan.

Syytetty on 21-vuotias sotilasyksikön johtaja, jonka epäillään ampuneen siviilin Sumyn alueella helmikuun lopussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut