Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Juko haluaa sulkea hoitajajärjestöt jatkossa kunta-alan neuvotteluista

Akavalaista kuntaväkeä edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko haluaa neuvotella kunnallisen pääsopimuksen uusiksi. Juko katsoo, että hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät voi enää olla osapuolia kunta-alan työehdoista sovittaessa.

Valtaosa Tehyn ja Superin jäsenistä siirtyy ensi vuoden alusta hyvinvointialueiden palvelukseen.

– Niillä ei ole sen jälkeen enää riittävästi edustavuutta kunta-alalla, Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen perustelee STT:lle.

Juko on irtisanonut pääsopimuksen. Sen irtisanomisaika on puoli vuotta.

Luukkaisen mukaan hoitajajärjestöistä jää kuntapuolelle jäljelle ensi vuodesta lähtien lähinnä päiväkotien lastenhoitajia. Ylivoimaisesti suurin yksittäinen ammattiryhmä ovat jatkossa opettajat.

Pääsopimus määrittelee muun muassa tehtävät virka- ja työehtosopimukset ja sen, ketkä niistä sopivat. Luukkaisen mukaan neuvottelut uudesta kuntien ja hyvinvointialueiden pääsopimuksesta voidaan aloittaa vaikka heti, vaikka kunta-alan työehtokiista on yhä ratkaisematta.

Luukkaisen mukaan sopimus olisi ollut tarpeen joka tapauksessa neuvotella uusiksi, mutta Tehyn ja Superin päätös hylätä muille osapuolille kelvannut sovintoesitys joudutti Jukon ratkaisua.

Kunta-alan pääsopimuksen piirissä on noin 420 000 palkansaajaa. Ensi vuoden alusta lukien kunta-alan väkeä on noin 200 000, loput ovat hyvinvointialueiden palveluksessa.