Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siviilien evakuointia yritetään jälleen Azovstalin tehtaalla Ukrainassa, YK:n saattue on matkalla Mariupoliin

YK:n saattue on matkalla evakuoimaan siviilejä Mariupolin Azovstalin terästehtaalta, YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths kertoo. Saattueen kerrotaan pääsevän tehtaalle perjantaiaamuun mennessä.

Azovstalin terästehtaalla on käyty raskaita taisteluita Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä.

Siviilejä oli tarkoitus evakuoida alueelta jo tänään, mutta Ukrainan mukaan Venäjän lupaama tulitauko Azovstalissa ei pitänyt. Venäjän presidentinVladimir Putinin mukaan venäläisjoukot ovat yhä valmiit päästämään siviilit poistumaan terästehtaalta.

Alueelta oli tulitauon aikana tarkoitus avata humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten. Venäjän puolustusministeriön mukaan käytävät oli määrä pitää auki aamukahdeksasta iltakuuteen paikallista aikaa, kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Oleksi Arestovitshin mukaan taistelut jatkuivat edelleen.

– Neuvottelut Venäjän kanssa (evakuointikäytävistä) jatkuvat, hän sanoi yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan.

CNN:n mukaan ei ole merkkejä siitä, että siviilejä olisi saatu torstaina evakuoitua terästehtaan alueelta.

Myös Azovstalissa oleva ukrainalaiskomentaja kertoi taistelujen käyvän kiivaina.

– Jälleen kerran venäläiset rikkoivat tulitaukolupauksensa eivätkä antaneet evakuoida siviilejä, jotka jatkavat piileskelyä Azovstalin tehtaan kellareissa. Vetoan kansainväliseen yhteisöön siviilien evakuoimiseksi, komentaja Svjatoslav Palamar kirjoitti Telegram-viestipalvelussa CNN:n mukaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan väitti aiemmin torstaina, että evakuointikäytävät Azovstalista olisivat toiminnassa. Ukraina ei kuitenkaan ole vahvistanut asiaa.

Yli 340 ihmistä evakuoitiin eilen

Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta saatiin eilen evakuoitua 344 ihmistä, kertoi Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Aiemmin tällä viikolla Azovstalin terästehtaan alueelta oli evakuoitu 150 ihmistä, jotka oli myös kuljetettu Zaporizhzhjaan.

Zelenskyi kertoi puheessaan Ukrainan käyvän edelleen neuvotteluja, jotta Azovstalin terästehtaan alueella yhä olevat siviilit saadaan pelastettua. Presidentin mukaan Azovstalin alueella on vielä myös lapsia.

Israelin pääministerin mukaan Putin pyysi anteeksi Lavrovin vihjailuja Hitlerin "juutalaisverestä"

Israelin pääministeri Naftali Bennett kertoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin pyytäneen anteeksi maansa ulkoministerin Sergei Lavrovin taannoista lausuntoa, jossa tämä väitti natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen "juutalaisverta".

Lavrovin vihjailut Hitlerin juutalaisverestä suututtivat tällä viikolla Israelin. Israelin pääministerin kanslian mukaan Bennet on kuitenkin hyväksynyt anteeksipyynnön.

Lavrovin puheet liittyivät Venäjän väitteeseen siitä, että hyökkäys Ukrainaan tehtiin "Ukrainan puhdistamiseksi natseista". Lavrovin väitteen mukaan se, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ei todista, ettei hän olisi natsi.

Zelenskyi kutsui Saksan liittokanslerin ja liittopresidentin vierailulle, ulkoministeri matkustaa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui torstaina Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin vierailemaan Kiovassa.

Scholz ja Steinmeier eivät kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi sitoutuneet vierailemaan Kiovassa, vaan kertoivat lähettävänsä Ukrainan-vierailulle Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin.

Maiden välillä on ollut viime aikoina diplomaattista riitaa. Saksaa kritisoitiin aiemmin siitä, ettei maan koettu avustavan Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvaa Ukrainaa sotilaallisesti. Vielä huhtikuussa Ukraina torjui ehdotuksen presidentti Steinmeierin vierailusta.

Steinmeier on entinen ulkoministeri, joka on tuoreeltaan myöntänyt liian sovittelevaan Venäjä-linjaan liittyvät "virheensä". Sittemmin Saksa on myös kertonut lähettävänsä sotilasapua Ukrainalle.

Zelenskyi esitti kutsunsa torstaina Steinmeierin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa. Nimettömänä pysyvä lähde Saksan liittopresidentin kansliasta kertoi AFP:n mukaan, että presidenttien väliset erimielisyydet saatiin puhelussa setvittyä.

Scholz kertoi myöhemmin pitämässään ledistötilaisuudessa pitävänsä hyvänä asiana, että maiden presidentit olivat puhuneet toisilleen. Kun Scholzilta kysyttiin, aikooko hän ottaa Zelenskyin kutsun vastaan, Scholz kertoi keskustelleensa asiasta Steinmeierin kanssa ja keskustelun tuleman olevan, että maan ulkoministeri vierailisi pian Ukrainassa.

Twitterissä Scholz kertoi Saksan tukevan Ukrainaa ja myöntävän maalle 125 miljoonaa euroa humanitaarista apua.