Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Azovstalista evakuoidut BBC:lle: "Alueen olot helvetilliset, ihmiset harkitsevat itsemurhia" – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

16.22 Yhdysvallat on auttanut Ukrainaa surmaamaan venäläisiä kenraaleja Ukrainan sodan etulinjalla, kertoo New York Times -lehti. Lehti nojaa tietonsa nimettömänä puhuneisiin, korkea-arvoisiin viranomaislähteisiin.

Lähteiden mukaan Yhdysvallat tarjosi Ukrainalle tiedustelutietoa, kuten ajantasaisia paikkatietoja, joiden avulla Ukraina on pystynyt surmaamaan useita venäläiskenraaleja.

Ukrainan mukaan taisteluissa on saanut surmansa yhteensä 12 Venäjän kenraalia. Yhdysvaltalaisviranomaiset eivät ottaneet kantaa siihen, moniko on surmattu Yhdysvaltojen avulla.

16.13 Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto (EASA) varoittaa lentoyhtiöitä kasvaneista riskeistä, uutisoi uutistoimisto Reuters.

EASA varoitti torstaina, että Ukrainan sota voi lisätä riskiä kyberhyökkäyksiin sekä siihen, että siviililentokoneet joutuvat vahingossa iskujen kohteiksi.

15.20 Azovstalin terästehdasalueen tilanne on vaikea, kertovat useat kansainväliset lähteet. Tehdasalue on Ukrainan joukkojen viimeinen linnake Mariupolissa.

Mariupolin pormestarin neuvonantajan Petro Andriushchenkon mukaan alueen pommitus jatkui torstain vastaisena yönä katkeamattomana, NBC News uutisoi. Osa taisteluista on paikoin edennyt jo aitojen sisäpuolelle.

– Viimeiset 11 neliökilometriä, jotka ovat Mariupolissa vapaana, ovat muuttuneet helvetiksi.

Myös Azovstalista evakuoidut siviilit kuvaavat tehdasalueen oloja helvetillisiksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Katerina-niminen nainen arvioi BBC:lle, että kaikki tehdasalueella piileskelevät ukrainalaissotilaat, jotka eivät lähde, tulevat tapetuiksi. Olena-niminen nainen puolestaan kertoi, että ihmiset ovat täydellisen epätoivon vallassa.

– Ihmiset alkoivat ajatella itsemurhan tekemistä, koska pois ei pääse.

15.07 Donetskin ja Luhanskin alueilta on kuljetettu liki 200 000 lasta Venäjälle sodan alkamisen jälkeen, kertoo brittilehti The Guardian venäläisen uutistoimisto RIAn väitteeseen nojaten.

RIAn mukaan 199 700 lasta on ylittänyt Venäjän rajan konfliktin alkamisen jälkeen. Ukrainan viranomaiset ovat syyttäneet Venäjää siitä, että sen joukot vievät ihmisiä väkisin Venäjälle.

14.49 Venäjä karkottaa seitsemän tanskalaista suurlähetystön työntekijää, maan ulkoministeriö ilmoitti torstaina. Heidät on julistettu ei-toivotuiksi henkilöiksi, ja heillä on kaksi viikkoa aikaa lähteä Venäjältä.

Venäjän ulkoministeriön mukaan kyseessä on vastatoimi siitä, että Tanska karkotti 15 venäläistä ja on antanut sota-apua Ukrainalle.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod on kutsunut päätöstä perusteettomaksi ja syvästi ongelmalliseksi. Hänen mukaansa Venäjä ei halua enää aitoa dialogia ja diplomatiaa.

14.25 STT:n tietojen mukaan Britannian lisäksi myös Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat luvanneet tukea Suomea sotilaallisesti jo ennen Nato-jäsenyyden virallista alkamista, jos tarvetta siihen tulisi.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi keskiviikkona, että Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin, olivat maat sotilasliitto Naton jäseniä tai eivät.

13.51 Suomi lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan, puolustusministeriö tiedottaa. Avun perillemenon varmistamiseksi avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tälläkään kerralla tiedoteta tarkemmin. 

– Suomi on tukenut Ukrainaa monin tavoin, myös puolustustarvikkein. Ukrainan tarve lisäavulle on suuri. Kasvatamme lähettämäämme puolustustarvikeavun määrää, puolustusministeri Antti Kaikkonen toteaa. 

13.39 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on perustanut joukkorahoitusalustan Ukrainalle.

Tarkoituksena on Zelenskyin mukaan auttaa Ukrainaa voittamaan sota Venäjää vastaan ja jälleenrakentaa maan infrastruktuuria.

Zelenskyi lanseerasi United24-nimisen joukkorahoitusalustansa englanninkielisellä videolla Twitterissä.

13.33 Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut tänään eduskunnassa valtioneuvoston ajankohtaisselonteosta sekä Suomen turvallisuuden vahvistamisesta. Niinistön mukaan selontekoa koskeva työ on enää loppusilausta vailla.

13.27 Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että vaikeasti vammaisia lapsia on hylätty ilman kunnollista hoitoa Ukrainassa.

Väitteiden mukaan jopa tuhansia vammaisia lapsia on hylätty ja unohdettu ukrainalaisiin laitoksiin, jotka eivät kykene huolehtimaan heistä, kirjoittaa BBC. Väitteiden lähdettä ei avata jutussa tarkemmin.

12.52 Ukrainalainen televisiotoimittaja Oleksandr Makhov, 36, on kuollut Ukrainan sodan taisteluissa, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutistoimisto Reutersin mukaan. Makhovin kihlattu on vahvistanut uutisen Facebookissa, kirjoittaa Pravda, jonka mukaan Makhov kuoli pommituksessa.

Reutersin mukaan kyseessä on jo ainakin kahdeksas toimittaja, joka on kuollut sodassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Zelenskyin entinen neuvonantaja, toimittaja Iuliia Mendel luonnehtii Twitterissä Makhovin olleen arvostettu kollega Ukrainassa.

11.59 Ukrainan joukot ovat onnistuneet ajamaan pois venäläisjoukot Harkovan ympäristön kylistä vaikeuttaen näin Venäjän etenemistä Koillis-Ukrainassa ja Donbassin alueen valtaamista.

Asiasta uutisoi Wall Street Journal -lehti.

Venäläisjoukot käyttivät kyliä hyökätäkseen niistä Harkovaan, joka on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki. Harkovassa asuu yli 1,4 miljoonaa ihmistä.

11.45 Venäjä sanoo tehneensä yön aikana useita iskuja ukrainalaiskohteisiin ja tappaneensa yli 600 ukrainalaistaistelijaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Yli 600 nationalistia ja 61 yksikköä aseita ja sotilastarvikkeita tuhottiin, Venäjän puolutusministeriö sanoo.

Puolustusministeriön mukaan iskuissa tuhoutui myös ilmailuvarusteita Kanatovon lentokentältä Kirovohradin alueella Keski-Ukrainassa sekä suuri ammusvarasto Etelä-Ukrainan Mykolajivissa.

11.22 Toisin kuin STT aiemmin uutisoi, Ukraina ei ole suoraan sanonut, että Venäjä on rikkonut tulitaukoa. Ukraina on sanonut, että Venäjä on jatkanut hyökkäyksiä Azovstalin terästehtaan alueella.

11.09 Ukrainan valtakunnansyyttäjän virasto kertoo ukrainalaisen The Kyiv Independentin mukaan, että Venäjän hyökkäyssodassa on kuollut ainakin 221 lasta ja loukkaantunut yli 408.

Lukujen yhteydessä huomautetaan todellisten lapsiuhrimäärien olevan todennäköisesti paljon suurempia, sillä luvut eivät sisällä uhreja niiltä alueilta, joissa taisteluita käydään tai jotka on miehitetty.

10.13 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä Venäjän siirtyneen rusismiin, venäläiseen versioon fasismista. Aaltolan mukaan Venäjä kiihottaa kansaa "kuvitelluilla valtion vihollisilla" ja että "mikä tahansa vastarinta tukahdutetaan maan sisällä".

Hän päättää ensimmäisen osan kolmiosaisesta tviitistään latinankielisiin sanoihin "homo homini lupus" , joka tarkoittaa "ihminen ihmiselle susi".

Aaltolan mukaan Venäjän tuhoamisvimma Ukrainassa kohdistuu "alempiarvoisiin" ja epäinhimillistettyihin ukrainalaisiin ja että "heidän puhdistamisensa eri väkivaltametodein nähdään miltei parantavana toimintana".

– Venäjän asevoimien heikkous on asettanut rajat julmalle näytelmälle. Mutta vaara ei ole ohi Ukrainassa. – – Venäjän kanssa pitää olla tiukka vuosien ajan. Padota sen leviämistä, missä tahansa, Aaltola tviittaa.

10.10 Venäjä on Ukrainan mukaan jatkanut hyökkäyksiä Azovstalin terästehtaan alueella Mariupolin satamakaupungissa. Ukrainalaistahojen kommenteista uutisoivat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Guardianin mukaan Ukrainan puolustusvoimat on kertonut, että Venäjä yrittää tuhota Azovstalin tehtaalla olevia ukrainalaisjoukkoja ja alueella käydään verisiä taisteluja.

Venäjän puolustusministeriö lupasi aiemmin aloittavansa kolmipäiväisen tulitauon tänään aamulla. Alueelta oli tulitauon aikana tarkoitus avata humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten.

Klo 10.10 julkaistua uutista korjattu klo 11.26: Toisin kuin aiemmin kerrottiin, Ukraina ei ole suoraan sanonut, että Venäjä on rikkonut tulitaukoa. Ukraina on sanonut, että Venäjä on jatkanut hyökkäyksiä Azovstalin terästehtaan alueella.

09.12 Venäjä yrittää todennäköisesti liioitella Valko-Venäjän sotaharjoitusten aiheuttamaa uhkaa Ukrainalle, kertovat Britannian tiedustelutiedot. Tavoitteena on, että Ukraina kiinnittäisi enemmän joukkoja pohjoiseen ja keskittyisi vähemmän taisteluihin Donbassin alueella.

Valko-Venäjä on aloittanut sotaharjoitukset, joissa se on siirtänyt sotilasajoneuvoja varuskunnista kentälle. Harjoitukset ovat kuitenkin normaalin vuosikalenterin mukaista toimintaa, eikä ole odotettavissa, että ne aiheuttaisivat uhkaa.

09.03 Yhdysvallat takaa Ruotsille niin sanotun turvavakuutuksen, kunnes Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenhakemus on ratifioitu, sanoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Linde tapasi eilen Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin sekä useita yhdysvaltalaisia senaattoreita.

Niin kutsuttu turvavakuutus on eri asia kuin Naton viidennessä artiklassa mainittu turvatakuu. Suomen ja Ruotsin mahdollisesti hakiessa Nato-jäsenyyttä, jäsenyyden ratifioiminen kaikilta 30 Nato-maalta kestää arviolta 4–12 kuukautta. Vasta ratifioinnin jälkeen hakijat voivat saada Naton jäsenyyden.

09.02 Itäukrainalaisesta Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta on eilen evakuoitu 344 ihmistä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Aiemmin tällä viikolla Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan alueelta oli evakuoitu 150 ihmistä, jotka oli myös kuljetettu Zaporizhzhjaan.

08.53 Ukrainan Irpinissä yliopiston kriminalistiikan professori, entinen poliisi Halyna Tshyhryna, 61, on yksi niistä tavallisista ihmisistä, joiden elämä mullistui Venäjän hyökättyä maahan. Tshyhryna on muun muassa menettänyt työpaikkansa ja kotitalonsa pommituksissa.

Hän itse oli tulituksen aikana turvassa yliopistorakennuksen kellarissa. Helmikuun lopusta maaliskuun loppuun asuntolan kellarissa asui enimmillään yli sata ihmistä. Olot olivat vaikeat. Yhtenä päivänä kellariin ilmestyi paikallinen mies ampumahaava selässään.

Tshyhryna kertoo, että hänen asuntolansa pommituksissa ei onneksi kuollut kukaan. Venäläissotilaiden julmuuksia on kuitenkin paljastunut lähistöllä.

Voit lukea koko jutun täältä.

08.35 Venäjä on jatkanut Ukrainassa iskuja ei-sotilaallisiin kohteisiin, kuten kouluihin, sairaaloihin, asuinrakennuksiin ja liikenteen solmukohtiin, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Britannian mukaan iskut siviilikohteisiin kertovat Venäjän pyrkimyksestä heikentää ukrainalaisten taistelutahtoa.

Vaikka Venäjän maahyökkäyksen painopiste on Ukrainan itäosassa, jatkuvat ohjusiskut eri puolilla maata, kun Venäjä yrittää vaikeuttaa Ukrainan huoltotoimia, brittiministeriö sanoo päivityksessään.

08.31 Sanomalehti Washington Postin mukaan Pentagon arvioi, että Venäjän iskut läntiseen Ukrainaan vaikuttavat kohdistuvan sähköinfrastruktuuriin ja että iskujen tavoitteena olisi estää rautatieliikennettä toimimasta. Venäjä on viime päivinä tehnyt lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, mukaan lukien läntiseen Lvivin kaupunkiin.

– Molempien osapuolten huolto on rautateiden varassa, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltojen puolustusviranomainen Washington Postin mukaan.

Keskiviikkoon mennessä Ukrainaan oli saapunut jo yli 80 haupitsi-tykkiä Yhdysvaltojen kaikkiaan lupaamasta 90:stä.