Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ruotsin ulkoministeri uskoo Suomen hakevan Naton jäsenyyttä, Uudellamaalla riitti vapunpäivänä menoa ja meininkiä puolilleöin, poliisi mielenosoittajien kanssa nokittain Pariisissa ja Berliinissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Poliisi: Uudellamaalla riitti vapunpäivänä menoa ja meininkiä puolilleöin

Uudellamaalla vapunpäivän alkuilta oli yllättävän vilkas, mutta alkuyöhön tultaessa tilanne oli ehtinyt rauhoittua, Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle.

Puolen yön tienoille saakka oli ollut vielä hyvin paljon menoa ja meininkiä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Poliisi puuttui muun muassa erinäisiin häiriöihin ja rähinöihin. Poliisitehtävät keskittyivät yleisille paikoille.

Oulun poliisi puolestaan kertoi sunnuntai-iltaa vietetyn aika lailla normaaleissa merkeissä. Kylmän sään arvioidaan vaikuttaneen häiriöiden vähäisyyteen.

Lounais-Suomen poliisi kertoi maanantain puolella olleen alkuyöstä rauhallista.

Työnhaku laajenee vauhdilla sosiaaliseen mediaan - myös suorahaku eli potentiaalisten työntekijäehdokkaiden etsiminen yleistyy

Sosiaalinen media lisää suosiotaan työnhaussa ja työntekijöiden rekrytoinnissa. Työnhakijat voivat käyttää palveluja työpaikkojen etsimiseen ja ammatillisen näkyvyyden edistämiseen.

Rekrytoijat puolestaan ilmoittavat työpaikoista ja etsivät potentiaalisia työntekijäehdokkaita palvelualustojen kautta. Jyväskylän yliopiston tutkijan arvion mukaan tällainen suorahaku laajenee uusille toimialoille ja eritasoisiin tehtäviin. Uusien digitaalisten työkalujen myötä suorahaku helpottuu ja tulee halvemmaksi.

Espoon Suurpellon jengimurhan käsittely alkaa hovioikeudessa

Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään Espoon Suurpellon jengimurhan käsittely.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2020 kaksi Helvetin enkelien jäsentä elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Oikeuden mukaan nelikymppiset miehet ampuivat liivijengin jäseneksi ehdolla olleen miehen parkkipaikalla Espoon Suurpellossa.

Tuomitut valittivat hovioikeuteen. Miesten mukaan kyse oli hätävarjelusta, koska uhri oli tilanteessa yrittänyt ampua heidät. Syyttäjän mukaan miehillä oli tarve päästä eroon uhrista, koska tämän käytöstä pidettiin vaarallisena Helvetin enkeleille.

Voimakas lounaistuuli puhaltaa suuressa osassa maata, Pohjois-Lapissa pyryttää lunta

Maanantaina voimakas tuuli puhaltaa suuressa osassa maata lounaasta ja voimistuu kohtalaiseksi tai navakaksi, kertoo sääpalveluyritys Foreca.

Pienet tuulituhot kuten katkenneet oksat tai yksittäiset kaatuneet puut ovat Forecan mukaan mahdollisia.

Pohjois-Lapissa sataa maanantaina 10–20 senttiä lunta. Hieman lunta voi tulla aamulla myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Maan etelä- ja länsiosassa on iltapäivällä 8–13 lämpöastetta. Idässä on 6–11 astetta ja pohjoisessa 0–8 astetta.

Ruotsin ulkoministeri uskoo Suomen hakevan Naton jäsenyyttä

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa uskovansa, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Linden mukaan näin voi sanoa melkoisella varmuudella.

Linde viittasi Suomen ulkoasianvaliokunnan viimeviikkoiseen Ruotsin-vierailuun ja lisäsi edustajien sanoneen vierailun aikana, että julkinen mielipide on muuttunut paljon ja liki kaikki puolueet ovat muuttaneet mieltään Venäjän toimien vuoksi.

Linde ei vastannut siihen, mikä Ruotsin tilanne Nato-harkinnan suhteen on. Hänen mukaansa kanta ei kallistu vielä mihinkään suuntaan, sillä on liian aikaista ja monia keskusteluita käytävänä.

Linde kuitenkin myönsi, että Suomen Nato-päätöksellä on suuri rooli Ruotsin toiminnan suhteen.

Poliisi oli vapunpäivänä mielenosoittajien kanssa nokittain muun muassa Pariisissa ja Berliinissä

Vapunpäivänä järjestettiin mielenosoituksia ympäri maailmaa. Ranskan pääkaupungissa Pariisissa mielenosoitukset yltyivät päivän aikana paikoitellen jopa väkivaltaisiksi.

Ranskalaislehti Le Figaron tietojen mukaan kaupungissa osoitti mieltään 24 000 ihmistä. Mellakoijat paitsi rikkoivat ikkunoita, myös pahoinpitelivät tulipaloa sammuttamassa olleen palomiehen ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Poliisin huostassa oli illalla 50 ihmistä.

Saksan pääkaupungissa Berliinissä mielenosoituksia järjestettiin Berliner Zeitungin mukaan noin 20. Keskiyöhön mennessä poliisi oli ottanut kiinni 37 ihmistä. Poliisi kertoi Twitterissä vapun olleen kuitenkin tänä vuonna rauhallisin vuosikymmeneen.

NHL:n runkosarja päättyi Winnipegin kotivoittoon - Seattle kaatui luvuin 4-3

Jääkiekon NHL:n runkosarja päättyi Winnipeg Jetsin kotivoittoon. Isännät kaatoivat Seattle Krakenin maalein 4–3.

Winnipeg avasi maalitilin avauserässä, mutta Seattle rymisteli heti seuraavassa erässä 3–1-johtoon. Seattlen kolmatta maalia oli rakentamassa suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi.

Päätöserässä isännät lähtivät kuitenkin uuteen nousuun Blake Wheelerin kavennuksen siivittämänä ja Kyle Connor viimeisteli loppulukemat Dominic Toninaton tasoituksen jälkeen.

Pudotuspelipaikat olivat menneet jakoon jo ennen ottelua. Pudotuspelit alkavat Suomen aikaa varhain tiistaina.