Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Koronarajoituksista vapaa vappu piti juhlijat liikenteessä yömyöhään – Helsingissä juhlittiin "kuin ennen koronaa viime vuosikymmenellä", Itä-Suomen vappu oli poliisille "positiivinen yllätys"

Koronavirusrajoituksista vapaa vappu sai juhlijat ottamaan ilon irti eikä rähinöiltäkään vältytty, kerrottiin poliisilaitoksilta eri puolelta Suomea.

Helsingin poliisilla oli reilut 300 tehtävää vappuaaton ja vappupäivän välisenä yönä. Yleisjohtaja Mikko Värri Helsingin poliisilaitokselta luonnehti iltakuuden ja aamukuuden välistä aikaa vilkkaaksi ja paluuksi koronaa edeltävään aikaan viime vuosikymmenen puolelle.

– Ihmisiä oli paljon liikenteessä Havis Amandan lakituksesta lähtien. Kaupungilla korostuivat nahistelut, tappelut ja väkivaltaiset yhteenotot yleisillä paikoilla, Värri kertoi STT:lle yön kulusta.

Yhteenotot keskittyivät pääosin kantakaupungin ja sen puistojen alueilla. Vakavilta vammoilta vältyttiin, mutta ainakin yhdessä yhteenotossa poliisi epäilee käytetyn teräasetta. Kotihälytysten osuus oli vähäinen.

Oulun poliisi kiitti juhlijoita rauhallisuudesta

Oulun poliisilaitoksen mukaan yö sujui kiitettävän rauhallisesti, vaikka ihmisiä oli liikkeellä runsaasti.

–  Poliisin tehtävämäärät olivat normaaliviikonloppuun verrattuna ehkä hieman suurempia. Oulun poliisilaitoksen alueella suuremmilta rikoksilta ja häiriöiltä vältyttiin, Oulun poliisi tiedotti kiittäen juhlijoita rauhallisesta vapun juhlinnasta.

Jokilaaksojen alueen poliisilla Oulun eteläpuolella oli kuitenkin kiireinen vappuaaton yövuoro. Viileä sää ei poliisin mukaan siellä rauhoittanut juhlijoita.

– Oulun poliisilaitoksen Jokilaaksojen kenttäjohtoalueella oli runsaasti alkoholista aiheutuneita tehtäviä.

Poliisi kertoi tiedotteessa myös selvittäneensä useita kotihälytyksiä ja pahoinpitelyjä. Lisäksi rattijuopumustehtävät työllistivät poliisia.

"Kun olin viime vappuna töissä, silloin oli hiljaista kuin huopatossutehtaalla"

Myös Sisä-Suomen poliisista arvioitiin, että yön juhlinnassa on ollut työkokemuksen perustella huomattava ero aiempiin koronapandemia-ajan vappuihin.

Sisä-Suomen poliisin yleisjohtaja, komisario Jari Lindholm kertoi STT:lle, että yö on ollut erittäin kiireinen iltayhdeksästä alkaen Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

– Kun olin viime vappuna töissä, silloin oli hiljaista kuin huopatossutehtaalla tähän aikaan muistaakseni, Lindholm sanoi aamuneljän aikaan.

"Positiivinen yllätys"

Itä-Suomen poliisista sanottiin STT:lle, että juhlinta on ollut viime vappuun verrattuna rauhallisempaa.

– Samansuuntaista viestiä on tullut myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan poliisialueilta: ihmisiä, pääosin opiskelijoita ja nuorisoa on ollut liikkeellä runsaasti, mutta pahemmilta järjestyshäiriöiltä on vältytty, Itä-Suomen poliisi summasi Facebookissa.

Syynä poliisin näkökulmasta rauhallisemmalle vapulle saattaa olla kolea sää. Esimerkiksi Kuopiossa on ollut yöllä pakkasta. Sää on ollut viileä myös eri puolilla maata.

– Positiivinen yllätys meille. Voin sanoa suoraan, että odotimme huomattavasti rauhattomampaa vappua, yleisjohtaja, komisario Sami Joutjärvi sanoi STT:lle Itä-Suomen poliisista.

Poliisien tehtäviin on yön aikana eri puolilla maata kuului muun muassa häiriökäyttäytymisiä, pahoinpitelyitä ja rattijuopumuksia.

Helsingissä on tänään vappukulkueiden lisäksi mielenosoituksia

Tänään vappupäivänä perinteikkäät työväen vappukulkueet marssivat useissa kaupungeissa ja monet juhlistavat päivää piknikeillä. Helsingin poliisi arvioi päivän sujuvan huomattavasti viime yötä rauhallisemmin. Yleisjohtaja Värrin mukaan poliisi on varautunut useisiin mielenosoituksiin perinteisten vappukulkueiden ohella.

Convoy-autokulkueen on määrä näkyä Helsingin keskustassa kello 14–16 välillä. Ukrainan sotaa vastaan osoitetaan mieltä Venäjän lähetystön edustalla. Narinkkatorilla kokoonnutaan osoittamaan mieltä ilmasto-oikeudenmukaisen vapun merkeissä. Eduskuntatalon edessä kokoonnutaan Tyytymättömyys psykiatriaan -tapahtumaan.

– Mitään isompaa uhkakuvaa ei ole, mutta ihmisiä on varmasti liikenteessä vapunpäivän tapahtumista johtuen, Värri arvioi.