Venäjän eteneminen Itä-Ukrainassa edelleen hidasta, Kiovaan ammuttiin ohjuksia YK:n pääsihteerin vierailun aikana

Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen pääpainopiste on edelleen Donbassin alueella, missä se yrittää vakauttaa hallintansa Donetskin ja Luhanskin alueilla, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäiskatsauksessaan Twitterissä.

Raskaita taisteluita on käyty etenkin Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin kaupunkien lähistöllä, missä Venäjän joukot yrittävät edetä Izjumista Slovjanskiin.

Ukrainan joukkojen vastarinta on kuitenkin voimakasta, minkä vuoksi venäläiset ovat saaneet vallattua uusia alueita vain rajoitetusti. Näitäkin alueita vallatessaan venäläiset ovat kärsineet merkittäviä miehistö- ja kalustotappioita, puolustusministeriö kertoo.

Terästehtaan siviilejä yritetään evakuoida

Ukrainassa yritetään jälleen tänään evakuoida siviilejä Azovstalin terästehtaasta Mariupolin satamakaupungissa. Mariupol on ollut viikkokausia piiritettynä.

YK on aikaisemmin ilmoittanut tekevänsä kaiken mahdollisen, jotta Mariupolin evakuoinnit onnistuisivat.

Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle ovat siviilien lisäksi perääntyneet myös viimeiset kaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot.

Venäjä kertoi jo viime viikolla vallanneensa Mariupolin täysin lukuun ottamatta terästehtaan aluetta.

Kiovaan ammutut ohjukset haavoittivat siviilejä

Ainakin kymmenen ihmistä on haavoittunut ohjuksen osuttua kerrostaloon Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, kertovat viranomaiset. Pääkaupunkiin iskettiin samaan aikaan kun YK:n pääsihteeri Antonio Guterres oli kaupungissa.

Kaupungin pormestarin Vitali Klitshkon mukaan iskuja Kiovan keskusta-alueella sijaitsevassa Shevtshenkivskyin kaupunginosassa olisi ollut kaksi.

Yksi ohjuksista osui yhdysvaltalaisen CBS Newsin tietojen mukaan lähelle hotellia, jossa Guterres majoittui Kiovan vierailullaan. Iskujen aikaan Guterres oli kuitenkin tapaamassa Ukrainan pääministeriä eikä siten ollut hotellilla.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ohjusiskujen tarkoituksena oli "nöyryyttää YK:ta ja kaikkea sitä, mitä järjestö edustaa".

Venäjän armeijan edustajan mukaan maan asevoimat olivat tehneet nelisenkymmentä iskua sotilaskohteisiin. Hän ei kertonut iskuista Kiovaan tai sen ympäristöön.

Etyj lopettaa 2014 alkaneen tarkkailuoperaation

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) lopettaa tarkkailuoperaationsa Itä-Ukrainassa, järjestö kertoo verkkosivuillaan. Operaatio on ollut käynnissä vuodesta 2014.

Venäjä, joka kuuluu järjestöön, käytti veto-oikeuttaan ja esti operaation jatkamisen.

– Tämä ei ollut helppo päätös, mutta Venäjän suhtautuminen ei jättänyt meille muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä toimiin operaation lopettamiseksi, sanoi Etyjin puheenjohtaja, Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau.

– Tarkkailuoperaatiolla oli elintärkeä rooli puolueettoman tiedon välittämisessä, tulitaukojen mahdollistamisessa ja konfliktin siviiliväestölle aiheuttamien vaikutusten helpottamisessa, Rau jatkoi.

Etyj on ollut ainoa kansainvälinen organisaatio, joka on ollut paikan päällä Itä-Ukrainassa siitä lähtien, kun yhteenotot Ukrainan joukkojen ja separatistien välillä alkoivat.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut