Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän armeijan mukaan tavoitteena valloittaa Donbassin alue sekä eteläinen Ukraina – EU:n Michel vaati välitöntä humanitaarista pääsyä Mariupoliin

Venäjän armeijan edustaja kertoi, että tarkoituksena on luoda maakäytävä Krimin niemimaalta sekä Itä-Ukrainaan että länteen Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi perjantaina keskustelleensa puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Michel tviittasi vaatineensa Putinilta voimakkaasti välitöntä humanitaarista pääsyä Mariupoliin sekä turvallista poistumistietä sieltä ja muista Ukrainan piiritetyistä kaupungeista.

Michel kertoi myös toistaneensa EU:n tukevan vankkumatta Ukrainaa ja sen itsenäisyyttä sekä tuomitsevan Venäjän hyökkäystoimet.

Putin puolestaan syytti Ukrainaa siitä, ettei se salli ukrainalaisjoukkojen antautumista piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa. Kremlin mukaan Putin oli sanonut Michelille, että kaikille aseensa laskeville sotilaille taataan henkiin jääminen, kansainvälisen oikeuden mukainen kunnollinen kohtelu sekä lääkintähuolto.

Lavrov: Venäjän ja Ukrainan neuvottelut pysähtyneet

Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut ovat pysähtyneet, kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perjantaina. Hänen mukaansa Venäjä ei ole saanut vastausta viitisen päivää sitten lähettämäänsä ehdotukseen.

Toisaalta Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski sanoi puhuneensa ukrainalaisen kollegansa kanssa perjantaina.

Viime viikolla Ukraina sanoi, että sodan päättämiseen tähtäävät neuvottelut Venäjän kanssa ovat "erittäin vaikeat".

Putin syytti puhelinkeskustelussa EU:n Michelin kanssa Ukrainaa epäjohdonmukaisuudesta. Putinin mukaan Ukraina "ei ole valmis etsimään molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja".

Venäjän armeijan mukaan tavoitteena valloittaa Donbassin alue sekä eteläinen Ukraina

Venäjän armeijan johdosta on määritelty maan tavoitteita Ukrainassa. Kenraalimajuri Rustam Minnekaevin mukaan Venäjän asevoimien tavoitteena on niin kutsutun sotilasoperaation toisessa vaiheessa valloittaa Itä-Ukrainan Donbassin alue sekä eteläinen Ukraina.

Venäläisten uutistoimistojen lainaama Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja tarkensi, että tarkoituksena on maakäytävän luominen Krimin niemimaalta sekä Itä-Ukrainaan että länteen Venäjän tukemalle Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Krimin ja Transnistrian välillä sijaitsee muun muassa Odessan kaupunki, joka on yhä täysin Ukrainan hallussa.

Joukkohaudoissa Manhushissa tuhansia?

Mariupolin läheltä Manhushista otetuissa satelliittikuvissa näkyy rivimuodostelmia, joita epäillään joukkohaudoiksi. Asiasta kertoi muun muassa BBC.

Kuvat ottaneen yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiö Maxarin mukaan hautojen määrä on lisääntynyt paikalla maaliskuun puolestavälistä lähtien. BBC ei ole pystynyt vahvistamaan kuvia.

Mariupolin kaupunginvaltuusto on arvioinut Telegram-viestipalvelussa, että Manhushin joukkohaudoissa voi olla jopa 3 000–9 000 siviilin ruumiit, kertoi Ukrainan uutistoimisto Ukrinform.

Zelenskyi sanoi Mariupolin jatkavan vastarintaa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina Mariupolin kaupungin "jatkavan vastarintaa" huolimatta siitä, että Venäjä väittää valloittaneensa sen.

Venäjä sanoi torstaina "vapauttaneensa" strategisesti tärkeän satamakaupungin lukuun ottamatta valtavaa Azovstalin terästehdasta, jonne on linnoittautunut muutama tuhat ukrainalaista sotilasta.

Zelenskyi kuitenkin vakuutti videopuheessaan, että Mariupol "jatkaa Venäjän vastustamista huolimatta kaikesta, mitä miehittäjät sanovat".