Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Syyttäjän mukaan Turussa 1990-luvulla kadonnut lakimies ammuttiin teloitustyyliin ja ruumis sidottiin ankkuriin – 68-vuotias syytetty kiistää teon "käsi sydämellä ja Raamatulla"

Oikeudenkäynti lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen väitetystä murhasta jatkui tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Käsittely Turussa alkoi jo joulukuussa. 68-vuotiaalle miehelle luettiin syyte lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta, vaikka tämän ruumista ei ollut löydetty eikä väitetystä henkirikoksesta ollut muitakaan fyysisiä todisteita.

Käräjäoikeudesta odotettiin jo tuomiota, kun juttu sai dramaattisen käänteen maaliskuun alussa. Poliisi kertoi löytäneensä lakimiehen ruumiin merenpohjasta Turun Airiston alueelta.

Löydön ja sitä seuranneen keskusrikospoliisin (KRP) lisätutkinnan takia syyttäjä täydensi murhasyytettä. Täydennetyn syytteen mukaan Härmäläinen surmattiin ampumalla.

Syyttäjä Niina Merivirran mukaan murhasta syytetty, nykyisin 68-vuotias mies houkutteli elokuussa 1994 lakimiehen purjeveneeseensä, missä ampui tätä ainakin kerran selkään ja päähän. Sen jälkeen mies pakkasi uhrin ruumiin muovisäkkeihin ja upotti sen mereen käyttäen ankkuria painona, syyttäjä sanoi.

Merivirran mukaan syytetty oli kokenut purjehtija, joka tiesi, missä väylällä oli syvintä. Ruumis löytyi yli 40 metrin syvyydestä.

– Keskellä väylää hän on surmannut Härmäläisen erittäin todennäköisesti revolverillaan – – Tekotapa on ollut teloitustyyppinen ja raukkamainen. Uhria on ammuttu ensin selkään. Toinen laukauksista on todennäköisesti ollut niin sanottu lopetuslaukaus, jolla on varmistettu uhrin kuolema, syyttäjä sanoi.

Luoteja ei pystytty yhdistämään miehen entiseen aseeseen

Syytettynä oleva mies toimi aikoinaan mainostoimistoyrittäjänä ja tunsi Härmäläisen. Hän kiistää edelleen syytteen täysin.

– En todellakaan ole (syyllistynyt tekoon), käsi sydämellä ja käsi Raamatulla, hän sanoi salissa tiistaina.

Syytetty omisti Härmäläisen katoamisen aikaan Colt-merkkisen revolverin. KRP:n lisätutkinnan mukaan ruumiista löytyneet luodit olivat kuitenkin sellaisessa kunnossa, ettei niitä pystytty yhdistämään mihinkään tiettyyn aseeseen.

Miehen mukaan aseen osto keväällä 1992 oli päähänpisto eikä hän ampunut aseella kertaakaan. Sittemmin hän myi sen.

– Ajatus oli mennä johonkin ampumaradalle ampumaan, mutta se jäi ajatuksen tasolle, hän sanoi KRP:n uusissa kuulusteluissa.

Syytetyn ex-vaimo oli muistellut kuulusteluissa, että syytetyn käyttämästä purjeveneestä olisi kadonnut ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin Härmäläisen katoamisen kanssa. Tiistaina oikeudessa ex-vaimo myönsi, ettei muista varmasti, milloin näin olisi tapahtunut. Sermin takaa todistaneen ex-vaimon mukaan syytetty olisi kuitenkin aikoinaan sanonut, että ankkuri oli varastettu.

Mies kiisti tämän jyrkästi.

– Ei ole kadonnut ankkuria minun veneestäni ainakaan. Kyllä se olisi merkitty lokikirjaan ja vakuutusyhtiölle ja poliisillekin olisi ilmoitettu. Eikä meiltä varastettu mitään koskaan, ei edes kenkiä kannelta, mies sanoi.

Puolustus: Syytteen tapahtumat eivät ajallisesti mahdollisia

Miehen asianajajan Heikki Uotilan mukaan syyttäjän esittämä tapahtumakulku siitä, miten syytetty olisi ajanut Turun keskustasta Satavan satamaan, tehnyt henkirikoksen purjeveneessä ja palannut toimistolleen Turkuun, ei ole ajallisesti mahdollinen.

Puolustuksen mukaan mies oli väitettynä tekoaikana Raisiossa.

– Riidatonta on, että Härmäläinen on rikoksen uhri. Nyt oikeudenkäynnissä arvioitavaksi tulee se, onko tekijänä päämieheni, vai voiko olla jokin muukin mahdollisuus, – – onko syyttäjän esittämä teonkuvaus ylipäänsä mahdollinen ja onko mahdollinen tämä päämieheni kertoma vaihtoehtoinen tapahtumakulku, Uotila sanoi.

Uotilan mukaan asiassa ei ole myöskään mitään näyttöä siitä, minä päivänä ja mihin aikaan uhri on päätynyt mereen.

– Tiedämme, että ruumis on varmasti ollut siellä pitkään. Mutta että onko varmasti kyseessä 3. elokuuta 1994, siitä meillä ei käsittääkseni ole eikä tule olemaan tarkempaa selvitystä, Uotila sanoi.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä ensi viikon tiistaina, jolloin kuullaan lisää todistajia sekä osapuolten loppulausunnot.

Syyttäjän mukaan syytetty halusi välttää konkurssin ja petostutkinnan

Härmäläinen oli 33-vuotias tuore isä, kun hän katosi Turussa elokuun 3. päivänä vuonna 1994. Hänen katoamisensa otettiin uudestaan aktiiviseen tutkintaan viime vuonna, ja epäilty otettiin kiinni elokuussa. Murhaoikeudenkäynti alkoi joulukuussa.

Aikanaan juttua tutkittiin tappona. Nyt, lähes 30 vuotta myöhemmin, murhaa lukuun ottamatta lievemmät henkirikosnimikkeet ovat jo vanhentuneet.

Syyttäjän mukaan mainosmies murhasi Härmäläisen välttääkseen konkurssin ja poliisitutkinnan. Syyttäjän mukaan syytetty oli aiemmin vuonna 1994 ottanut Härmäläisen yrityksen mukaan laskutussopimusjärjestelyyn, jossa tekaistiin laskuja ja jonka tarkoituksena oli pelastaa syytetyn mainostoimisto konkurssilta.

Kun Härmäläinen tajusi tulleensa erehdytetyksi, hän aikoi mennä ilmoittamaan asiasta poliisille, syyttäjä sanoo. Miehen on syytetty vieneen Härmäläisen käyttämälleen purjeveneelle, surmanneen tämän ja kätkeneen ruumiin.

Laskutuskuvio johti joka tapauksessa poliisitutkintaan ja tuomioon nyt syytetylle miehelle ja toiselle miehelle. Tuomio tuli vuonna 1996 törkeästä petoksesta.