Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Ruotsin poliisiylijohtaja tuomitsee viime päivien vakavat rikokset poliisia kohtaan – 12 poliisia loukkaantui Örebron mellakoissa perjantaina

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg tuomitsee viime päivien mellakat ja levottomuudet, joita on puhjennut eri puolilla maata.

– Kyse on erittäin vakavista rikoksista, jotka on suunnattu poliisia ja muuta pelastustoimea vastaan. Monet mellakoiden osanottajat ovat keskittyneet hyökkäämään poliisia ja poliisin kalustoa vastaan. Suhtautuminen työtovereideni ja muiden henkeen on ollut piittaamatonta, Thornberg paheksui poliisin verkkosivulla julkaistussa lausunnossa.

Örebrossa 12 poliisia ja yksi yksityishenkilö loukkaantui perjantaina poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa. Lisäksi neljä poliisiautoa sytytettiin tuleen. Poliisien vammat eivät poliisin tiedottajan mukaan ole hengenvaarallisia.

– Olemme nähneet väkivaltaisia mellakoita aiemminkin. Mutta tämä on jotakin muuta. Kyseessä on törkeä väkivalta, joka kohdistuu henkeen ja omaisuuteen ja ennen kaikkea poliisia kohtaan. Tämä on erittäin huolestuttavaa ja aiomme tarttua voimakkaisiin vastatoimiin. Näin ei voi jatkua, Thornberg linjasi ja sanoi olevansa yhteydessä poliisien ammattiyhdistykseen.

Oppositiota edustavat maltillinen kokoomus ja liberaalit moittivat hallitusta liian lepsusta suhtautumisesta mellakoihin ja vaativat poliisille parempia varusteita, kuten vesitykkejä. Turvallisuuskysymysten odotetaan olevan keskeinen teema syyskuun valtiopäivävaalien edellä.

Mekkalointi jatkui

Mielenosoittajat olivat saapuneet vastustamaan tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin tilaisuutta. Paludan on saanut kyseenalaista mainetta muun muassa polttamalla Koraaneja, ja hän järjestää polttajaisiaan mieluusti alueilla, joilla asuu paljon muslimeja.

Poliisi tutkii Örebron tapahtumia väkivaltaisena mellakointina, mutta ketään ei ole vielä pidätetty.

Paludanin toimiin liittyen muuallakin Ruotsissa on ollut mellakointia tällä viikolla, ja ihmisiä on myös otettu kiinni.

Lauantaina Paludanin oli määrä järjestää tapahtuma Landskronassa Etelä-Ruotsissa. Poliisi olisi voinut perua tapahtuman luvan, ja alueellisen poliisin edustajan mukaan poliisi oli keskustellut asiasta, mutta päätyi siihen, ettei riittäviä perusteita perumiselle ollut.

Iltapäivällä poliisi ilmoitti, että tilaisuus siirretään Malmön lähistöllä sijaitsevalle tienvarren taukopaikalle. Mielenosoittajat yrittivät sielläkin päästä tapahtumapaikalle ja kivittivät poliisia, joka käytti kaasusumutinta mellakoitsijoita vastaan. Yksi henkilöauto ajoi päin poliisien pystyttämää mellakka-aitaa. Poliisi otti sen kuljettajan kiinni.

Tapahtuman siirrosta huolimatta levottomuudet jatkuivat myös Landskronassa. Mielenosoittajat polttivat lauantaina autonrenkaita ja roskiksia ja tukkivat liikennettä. Poliisin mukaan paikalla oli noin 50–100 ihmistä.

Kun Paludan oli hakenut lupaa tapahtumille eri puolilla Tukholmaa vuonna 2020, poliisi ei antanut lupia siksi, että tapahtumat nähtiin uhkana yleiselle turvallisuudelle ja järjestykselle. Nyt poliisi painottaa, että sanan- ja ilmaisunvapauden rajoittaminen vaatii erittäin painavia perusteita.