Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaiskyläläiset sanovat Venäjän sotilaiden käyttäneen heitä kilpinään

Ukrainalaisen Obuhovytshin kylän naapurusto on kertonut venäläisjoukkojen käyttäneen heitä ja heidän kotejaan kilpinä estääkseen Ukrainan omien joukkojen vastahyökkäyksiä.

Kylässä yksi vallihaudoista on kaivettu niin pitkälle, että talon perustukset näkyvät. Toisen talon ympärille on kaivettu vallihautaa muistuttava oja. Kyläläisten mukaan ojissa oli muun muassa tankkeja ja panssaroituja ajoneuvoja.

Uutistoimisto AFP näki kylässä viisi talojen, katujen ja puutarhojen väleihin kaivettua juoksuhautaa. Pyörien tai telojen jäljet olivat yhä näkyvillä, ja ojissa oli sotilasvaatteita sekä venäläisiä ja valkovenäläisiä tupakka-askeja.

Kiovasta noin 70 kilometriä luoteeseen sijaitsevassa maalaiskylässä asui ennen hyökkäyssodan alkua noin 1 500 ihmistä. Paikallisten mukaan venäläisjoukot pitivät majaansa kylässä maaliskuun puolivälistä kuun lopulle.

Geneven sopimukset kieltävät siviilien käyttämisen ihmiskilpinä

Ihmiskilpien käyttäminen sodassa on kielletty sota-ajan kansainvälisiksi humanitaarisiksi säännöiksi luettavissa Geneven sopimuksissa. Vuonna 1977 voimaan astunut yleissopimus sanoo, että siviilejä ei saa käyttää yrityksissä suojella sotilaallisia kohteita hyökkäyksiltä.

– He kaivoivat juoksuhautoja laittaakseen niihin ajoneuvonsa, ja he käyttivät meitä kilpinä, sanoi AFP:lle Julia Piankova, jonka aitaan on kirjoitettu valkoisella maalilla venäjäksi sana lapsia.

Pinkovalla on viisi lasta. Hänen mukaansa sotilaat tulivat sinne, missä he tiesivät olevan ihmisiä.

– Tämä on keskeinen katu, ja he kulkivat ympäriinsä katsomassa keitä täällä on. He hakivat meidät kellarista, laskivat meidät ja seuraavana päivänä alkoivat kaivaa, Pinkova kertoi.

Samaa mieltä on 75-vuotias Zhenya Babenko.

– He tiesivät, etteivät meidän miehemme pommittaisi asuintaloja.

Kylän taloissa on todisteita tykistöiskuista. Osa ikkunoista on räjähtänyt, ja seinissä on reikiä.

Asutuskeskukseen johtavalla tiellä on neljän tuhoutuneen kuorma-auton ja tankin saattue.

Venäjää on syytetty lukuisista sotarikoksista sen jälkeen, kun se aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuun 24. päivä. Yhdistyneet kansakunnat on sanonut Venäjän mielivaltaisten hyökkäysten aiheuttavan valtavaa huolta.