Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yön uutiskooste | Sekä Ukraina että Venäjä vaativat Butshan tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa, Britannia: Mariupolin valtaus Venäjän keskeinen tavoite, Unkarissa Orbanin Fidesz-puolue voitti parlamenttivaalit

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Historiallisen suureksi kuvatun huumejutun käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa - paljastui FBI-yhteistyön avulla

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely huumejutussa, jota poliisi on kuvannut historiallisen suureksi.

Kyse on isoimmasta jutusta, joka on Suomessa paljastunut Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämän huijausviestisovelluksen avulla. Poliisin mukaan vyyhdissä tuotiin Suomeen huumeita noin 100 miljoonan euron arvosta.

Syytettyjä on yli 50, ja käsittelylle Helsingin käräjäoikeudessa on varattu noin 90 päivää marraskuun lopulle asti.

Kahden miehen epäillään kaupanneen kovaan hintaan kopioituja Salvador Dalin teoksia - laaja taidepetosjuttu alkaa Pirkanmaan käräjäoikeudessa

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään laajan taidepetosjutun käsittely.

Kahden pirkanmaalaisen miehen epäillään muun muassa kaupanneen korkeaan hintaan espanjalaistaitelija Salvador Dalin veistoksia, joita he väittivät alkuperäisteoksiksi. Tosiasiassa veistoksista oli valmistettu tuhansia kopioita.

Heidän epäillään myös myyneen vuosia taidetta maksamatta Kuvasto-korvauksia.

Jutun käsittely käräjäoikeudessa jatkuu kesäkuun puolelle. Asiassa on tarkoitus kuulla useita ihmisiä Espanjasta, missä Salvador Dalin säätiö hallinnoi vuonna 1989 kuolleen taiteilijan oikeuksia.

Alkava viikko on hyvin talvinen - ajokeli paikoin erittäin huono

Ilmatieteen laitos ennustaa alkavalle viikolle erittäin talvista säätä.

Tänään maanantaina on luvassa runsaita lumisateita maan itä- ja eteläosaan. Lunta voi kertyä 10–15 senttimetriä. Lumisateet jatkuvat etelärannikolla myös tiistaina.

Sääennusteen mukaan ajokeli muuttuu laajalti erittäin huonoksi maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Raskas lumi saattaa aiheuttaa myös paikoin sähkökatkoja eteläisessä Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan säätilanne on lumen vuoksi vuodenaikaan nähden epätyypillinen, ja lämpötila on 2–4 astetta tavanomaista kylmempi.

Sekä Ukraina että Venäjä vaativat Butshan tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa

Sekä Venäjä että Ukraina ovat vaatineet Ukrainan Butshan kaupungin tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo The New York Times.

Venäjä on vaatinut turvallisuusneuvoston kokousta maanantaille. Venäjän varasuurlähettiläs YK:ssa kertoi venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan Butshan tapahtumissa olevan kyse "ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta".

Ukraina on taas vaatinut turvallisuusneuvoston tapaamista tiistaille. Ukrainan mukaan satoja ihmisiä on löydetty joukkohaudoista Butshassa Kiovan ulkopuolella. Ukraina syyttää Venäjää sotarikoksista.

Britannia: Mariupolin valtaus Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa

Mariupolin satamakaupungin valtaus on lähes varmasti Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Mariupolin valtauksen myötä Venäjä saisi luotua maayhteyden miehittämälleen Krimin niemimaalle.

Brittiministeriön mukaan raskaat taistelut jatkuvat Mariupolissa, mutta Ukrainan joukot pitävät edelleen tiettyjä alueita hallussaan.

Venäjän saartaman Mariupolin siviiliväestöä on yritetty evakuoida jo viikkoja. Kaupungissa arvioidaan olevan edelleen noin 160 000 ihmistä.

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit

Unkarissa istuvan pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit.

Fidesz oli saanut noin 53 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia. Äänisaalis riittää säilyttämään Fideszin kahden kolmasosan paikkaenemmistön parlamentissa. Valtapuoluetta vastaan perustettu kuuden puolueen vaaliliitto oli saanut hieman yli kolmasosan äänistä, 35 prosenttia.

Äänestysprosentti vaaleissa oli noin 69 prosenttia, mikä on lähellä neljän vuoden takaisten vaalien ennätyslukemia.

Unkarin pääministerinä jo 12 vuotta toiminut Orban jatkaa neljännelle kaudelleen. (Lähde: AFP)

Istuva presidentti Aleksandar Vucic voittamassa Serbian presidentinvaalit

Serbian presidentti Aleksandar Vucic on julistautunut voittajaksi maan presidentinvaaleissa.

Riippumattoman CeSID-vaalitarkkailijajärjestön ennusteen mukaan Vucic olisi saamassa lähes 60 prosenttia presidentinvaalien äänistä.

Samanaikaisesti maassa järjestetyissä parlamenttivaaleissa Vucicin SNS-puolueen vaaliliitto on CeSID-järjestön ennusteen mukaan myös voittamassa vaalit noin 43 prosentin äänisaaliilla.

Sunnuntaina käytyjen presidentin- ja parlamenttivaalien virallisten tulosten uskotaan valmistuvan vasta myöhään maanantaina.

Suomalaisehdokkaille ei voittoa musiikkialan Grammy-gaalassa

Musiikkialan Grammy-gaala on alkanut Yhdysvaltojen Las Vegasissa.

Parhaan kappaleen palkinnon on voittanut Bruno Marsin ja Anderson .Paakin muodostama Silk Sonic -superduon kappale Leave the Door Open.

Parhaan oopperalevytyksen sarjassa olleet suomalaisehdokkaat jäivät ilman palkintoa. Ehdokkaana oli Susanna Mälkin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin Herttua Siniparran linnan levytys. Samassa sarjassa ehdolla oli myös suomalainen oopperalaulaja Karita Mattila osana New Yorkin Metropolitan-oopperan Karmeliittanunnien keskusteluja -levytystä.

Pageaun hattutemppu toi Islandersille voiton, loukkaantumisesta toipunut Kuokkanen jatkoi pisteputkeaan

Jääkiekon NHL:ssä New York Islanders voitti vierasottelussa New Jersey Devilsin maalein 4–3. Islandersin ykkösnimi oli hyökkääjä Jean-Gabriel Pageau, joka teki ottelussa kolme maalia.

Islandersin voittomaaliksi jääneen neljännen maalin teki Kyle Palmieri Pageaun syötöstä.

New Jerseyn riveissä suomalaishyökkääjä Janne Kuokkanen pelasi toisen ottelunsa loukkaantumisen jäljiltä ja pääsi tälläkin kertaa pisteille. Kuokkanen syötti Jesper Boqvistin tekemän New Jerseyn avausmaalin.

Kuokkanen oli lähes kaksi kuukautta sivussa rannevamman vuoksi ja palasi takaisin kaukaloon lauantaina.

Lauri Markkasen Clevelandille tappio, suomalainen heitti 16 pistettä

Koripallon NBA:ssa Cleveland Cavaliers on hävinnyt ottelunsa Philadelphia 76ersille pistein 108–112. Cleveland johti ottelua vielä kahden neljänneksen jälkeen pistein 55–49, mutta kolmannen neljänneksen päättyessä Philadelphia oli ottanut kuskin paikan ottelussa.

Clevelandin suomalaispelaaja Lauri Markkanen heitti ottelussa 16 pistettä, kahmi seitsemän levypalloa ja antoi kaksi koriin johtanutta syöttöä. Suomalainen kellotti joukkueestaan eniten peliaikaa, 38 minuuttia ja 44 sekuntia.

Clevelandin tehokkain pelaaja oli Darius Garland 23 pisteellä.

Jari Litmasen entinen valmentaja van Gaal kertoi sairastuneensa syöpään

Jalkapalloilija Jari Litmasta aikanaan Amsterdamin Ajaxissa ja FC Barcelonassa valmentanut hollantilainen Louis van Gaal kertoi sairastuneensa syöpään. Van Gaal kertoi sairaudestaan sunnuntaina RTL-televisiokanavan haastattelussa.

70-vuotias van Gaal valmentaa edelleen Hollannin maajoukkuetta, ja hän kertoi aikovansa valmentaa joukkuetta loppuvuonna Qatarin MM-kisoissa sairaudestaan huolimatta. Van Gaal sanoi haastattelussa, että hän on saanut jo 25 kertaa sädehoitoa eturauhassyöpään, muun muassa kesken Hollannin maajoukkueen harjoitusleirin. (Lähde: AFP)