Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

EU varoitti Kiinaa mainehaitoista, mikäli maa veljeilee Venäjän kanssa liikaa

EU varoitti perjantaina Kiinaa suuresta mainehaitasta Euroopassa, mikäli maa tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainassa tai yrittää auttaa Venäjää kiertämään länsimaiden asettamia pakotteita.

Asiasta kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sen jälkeen, kun EU oli järjestänyt Kiinan kanssa virtuaalisen huippukokouksen.

Videokonferenssiin osallistuivat von der Leyenin lisäksi Kiinan presidentti Xi Jinping ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel. Kokous kesti alle tunnin verran.

Michelin mukaan EU pyysi Kiinaa auttamaan sodan lopettamiseksi Ukrainassa, Guardian kertoi.

– Kiina ei voi sulkea silmiään Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisilta rikkomuksilta, hän sanoi.

Ei tietoa, mitä Kiina pyyntöihin vastasi

Von der Leyen tai Michel eivät kommentoineet sitä, miten Kiina EU:n pyyntöihin vastasi.

– Toivomme, että näkemyksemme on kuultu kiinalaisten toimesta, Michel sanoi.

Kiina ei ole tuominnut liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaan on pyrkinyt tasapainottelemaan puolueettomana. Samalla se on pyrkinyt välttämään sitä, että länsi laajentaisi kovia pakotteitaan koskemaan myös sitä.

Von der Leyen totesikin lehdistötilaisuudessa, että Kiinan ja EU:n välillä käydään kauppaa päivittäin kahden miljardin dollarin euron edestä, kun Kiinan ja Venäjän välillä vastaava lukema on 330 miljoonaa euroa päivässä.

"Kiinan asenteella on suuri merkitys"

Kiinaa on pidetty yhtenä harvoista maista, joka voisi vaikuttaa Venäjän toimiin. Nimettömänä pysytellyt, kokouksen järjestäjiin kuuluva EU-viranomainen totesi ennen tapaamista uutistoimisto AFP:lle, että Kiinan asenteella on suuri merkitys Ukrainan konfliktin ratkaisemisessa.

– Sillä, käyttääkö Kiina vaikutusvaltaansa tulitauon saamiseksi ja humanitääristen käytävien avaamiseksi vai auttaako se Venäjää kiertämään pakotteet, on hyvin konkreettinen merkitys, hän sanoi.