Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Finanssivalvonta: Asuntoluottojen lainakatto pysyy 85 prosentissa

Finanssivalvonnan johtokunta on päättänyt jatkaa lainakaton kiristämispäätöksen voimassaoloa. Näin ollen muiden kuin ensiasunnonostajien lainakatto säilyy 85 prosentissa.

Lainakatto määrittelee, kuinka paljon asuntolainaa on mahdollista saada asunnon arvoon suhteutettuna.

Finanssivalvonnan johtokunta suosittelee, että lainanantajat arvioivat huolellisesti lainanhakijoiden maksukyvyn huomioiden velanhoitokustannusten mahdolliset tulevat muutokset sekä noudattavat pidättyväisyyttä tuloihin nähden suurten ja tavanomaista pidempien lainojen myöntämisessä.

– Luotonantajan tulee mitoittaa myönnettävän luoton koko siten, että luotonhakija selviytyy velkojensa hoidosta, vaikka lainakorot nousisivat merkittävästi tai kotitalouden omaan talouteen kohdistuisi suuriakin häiriöitä, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen sanoo Finanssivalvonnan tiedotteessa.

Inflaatio voi johtaa kiristymiseen

Finanssivalvonnan johtokunta arvioi vuosineljänneksittäin lyhyen ja pitkän aikavälin riskejä Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudelle.

Johtokunnan mukaan Suomen rahoitusvakauteen kohdistuvat akuutit riskit ovat Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen myötä kasvaneet.

Geopoliittisen tilanteen ohella korkealle kohonnut inflaatio ja koronapandemian jatkuminen aiheuttavat johtokunnan mukaan tällä hetkellä riskejä rahoitusjärjestelmän toimivuuteen ja kansainväliseen talouteen. Korkealle kohonnut inflaatio voi johtaa rahoitusolojen aiemmin odotettua nopeampaan kiristymiseen.

Samaan aikaan useat rahoitusjärjestelmän rakenteelliset haavoittuvuudet, kuten kotitalouksien velkaantuneisuus, ovat pysyneet huomattavina, Finanssivalvonnan johtokunta muistuttaa.