Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Mara: Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää merkittävästi Suomen matkailun näkymiä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää merkittävästi Suomen matkailu- ja ravintola-alan näkymiä, arvioi Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara.

Järjestön mukaan sota lopettaa venäläisten matkailun Suomessa pitkäksi ajaksi. Samaan aikaan Venäjän ilmatilan sulku vähentää merkittävästi aasialaisten matkailijoiden määrää. Sodan myötä myös elintarvikkeiden, energian ja kuljetusten hinnat nousevat.

Maran jäsenkyselyn vastaajista 44 prosenttia arvioi, että Venäjän hyökkäys heikentää matkailu- ja ravintola-alan yritysten kannattavuutta merkittävästi. 53 prosenttia vastaajista arvioi, että kannattavuus heikkenee jonkin verran.

Jäsenyrityksissä arvioidaan, että koronarajoitukset ja sota vaikuttavat heikentävästi tammi–maaliskuun liikevaihtoon. Noin 60 prosenttia yrityksistä arvioi, että niiden liikevaihto alenee vähintään 30 prosentilla verrattuna vastaavaan aikaan 2019.

– Juuri kun olimme huokaisemassa helpotuksesta koronarajoitusten päättymisestä, Venäjän aloittama häikäilemätön sota loi uuden kriisin toimialamme yrityksille. Odotukset venäläisten ja aasialaisten matkailijoiden paluusta tämän ja ensi vuoden aikana olivat korkealla. Nyt tilanne on täysin muuttunut, toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo Maran tiedotteessa.

– Myös elintarvikkeiden, energian ja kuljetusten hinnat ovat iskeneet pahasti koronarajoitusten jäljiltä heikossa taloudellisessa hapessa oleviin jäsenyrityksiimme. Kyselymme osoittaa, että jäsenyritystemme kannattavuusongelmat ovat merkittäviä.

"Tukitoimia tarvitaan"

Mara peräänkuuluttaa valtiovallalta tukitoimia toimialalle. Järjestön mukaan hallituksen tulisi kehysriihessä antaa Visit Finlandille kertaluonteinen 10 miljoonan euron määräraha markkinointiin ulkomailla. Samalla muun muassa lounasedun verotusarvoja ja opiskelijaruokailun enimmäishintaa tulisi nostaa kustannusten yllättävän ja äkillisen nousun takia.

Maran jäsenkyselyyn vastasi 371 järjestön jäsenyritystä. Järjestöllä on noin 3 100 jäsentä, jotka työllistävät noin 70 000 henkilöä.