Yön uutiskooste | Olympiakomitean häirintäkohusta tiedotustilaisuus, keskusta valitsee uuden ministerin, Venäjä ilmoittaa tulitauosta Mariupolissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori pitää tiedotustilaisuuden häirintäkohusta

Olympiakomitea järjestää aamupäivällä tiedotustilaisuuden järjestöä koskevasta häirintäkohusta. Kello 11 alkavassa tilaisuudessa on paikalla Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Olympiakomitean hallitus piti keskiviikkoiltana ylimääräisen kokouksen, jossa se käsitteli huippu-urheiluyksikön johtajan paikalta eronneen Mika Lehtimäen epäasiallista käyttäytymistä työyhteisössä.

Yle Urheilu kertoi tiistaina, että Lehtimäen epäasialliseen käytökseen olisi liittynyt myös "fyysistä kajoamista". Lehtimäki kiisti "epäasialliset fyysiset kontaktit" keskiviikkona asianajajansa välityksellä.

Keskusta valitsee uuden maa- ja metsätalousministerin

Keskustan eduskuntaryhmä, puoluehallitus ja meppiryhmä kokoontuvat tänään valitsemaan seuraajaa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.), joka on väistymässä ministerin paikaltaan. Leppä ei ole asettumassa enää ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa, vaan ilmoitti olevansa valmis luopumaan salkustaan etuajassa ja tekemään näin tilaa uusille kasvoille.

Uusi ministeri aloittaa työnsä keskellä maatalouden ankaraa kustannuskriisiä, jota hallitus on paikkaillut 300 miljoonan euron tukipaketilla. Tuottajat ovat pinteessä, kun energian ja lannoitteiden hinnat nousevat voimakkaasti, mutta tuotteista saatava hinta ei ole pysynyt perässä. Taustalla painaa myös viime kesän kuivuuden aiheuttama kehno sato. Samalla Venäjän sota Ukrainassa sotkee maailmankauppaa ja koko maailman elintarvikehuoltoa.

Uutissuomalaisen gallup: Enemmistö haluaa lisätä puolustusmenoja tänä vuonna

Uutissuomalaisen gallupiin vastanneista enemmistö on sitä mieltä, että puolustusmenoja pitää lisätä vielä tänä vuonna. Puolustusmenojen lisäämistä kannattaa 60 prosenttia vastaajista.

Lisäksi 15 prosenttia vastaajista lisäisi menoja myöhemmin.

Yhdeksän prosenttia on sitä mieltä, että puolustusmenoja ei pidä lisätä. Kysymykseen ei ottanut kantaa 16 prosenttia vastaajista.

Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämään gallupiin vastasi tuhat suomalaista maaliskuun puolessavälissä. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

USA: Putinin lähipiiri pelkää kertoa totuutta Ukrainan sodan tilanteesta - presidentillä ollut siksi väärä tilannekuva tapahtumista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kokenut saaneensa neuvonantajiltaan harhaanjohtavaa tietoa Ukrainan sodasta, mikä on johtanut tämän suhteiden heikentymiseen hänen lähipiirinsä kanssa, kertoo Valkoinen talo. Valkoinen talo nojaa tietonsa asiasta Yhdysvaltain keräämään tiedustelutietoon.

Valkoisen talon mukaan Putin on tuntenut itsensä harhaanjohdetuksi. Yhdysvaltojen mukaan Putin ei ole saanut todenmukaista tietoa esimerkiksi Venäjän joukkojen heikosta suorituskyvystä Ukrainassa tai siitä, miten paljon Venäjän talous on kärsinyt pakotteista.

Syynä on se, että Putinin lähipiiri on pelännyt kertoa tälle totuutta tilanteesta.

Venäjä ilmoitti torstaina alkavasta tulitauosta Ukrainan Mariupolissa

Venäjä on ilmoittanut torstaiaamuna alkavasta tulitauosta Ukrainan Mariupolissa, jotta siviilit voidaan evakuoida.

Venäjän puolustusministeriö ehdotti keskiviikkona antamassaan lausunnossa, että humanitaarinen operaatio toteutettaisiin yhteistyössä YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kanssa.

Venäjän saartamassa eteläisessä satamakaupunki Mariupolissa arvioidaan olevan edelleen peräti 160 000 ihmistä.

Maanantaina Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko pyysi kaupungin täysimittaista evakuointia.

Peter Nygård jälleen oikeuden eteen Torontossa huhtikuun lopulla

Suomalaissyntyisen muotisuunnittelijan Peter Nygårdin oikeudenkäynti Torontossa jatkuu huhtikuun 20. päivä, kertoo kanadalaislehti Globe And Mail.

80-vuotiasta Nygårdia vastaan nostettiin viime syksynä syyte kuudesta seksuaalirikoksesta ja kolme syytettä vapaudenriistosta. Lisäksi meneillään on oikeusjuttu Montrealissa Quebecissa.

Nygård pidätettiin alun perin joulukuussa 2020 Kanadan Winnipegissä luovuttamislain nojalla.

Nygårdia syytetään seksuaalirikoksista myös Yhdysvalloissa. Kanadan oikeusministeri David Lametti on aiemmin ilmoittanut, että kunhan oikeudenkäynti Kanadassa on ohi, luovutetaan Nygård Yhdysvaltoihin.

Nygård on kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat syytteet.

Will Smith kieltäytyi poistumasta Oscar-gaalasta, elokuva-akatemia sanoo

Yhdysvalloissa Oscar-gaalassa kohua aiheuttanut näyttelijä Will Smith ei elokuva-akatemian mukaan suostunut pyyntöön poistua gaalasta lyötyään lavalla koomikko Chris Rockia, kertoo muun muassa Washington Post.

Elokuva-akatemia sanoo tilanteen edenneen tavalla, jota he eivät osanneet ennakoida. Akatemian mukaan tilanne olisi voitu hoitaa toisin. Elokuva-akatemia tuomitsi jo aiemmin Smithin käyttäytymisen ja kertoi käynnistävänsä asiasta selvityksen.

Smith on pyytänyt julkisesti anteeksi Rockilta, joka kertoi lavalla vitsin Smithin vaimosta viittaamalla hänen ajeltuun päähänsä. Jada Pinkett Smith on kertonut ajelevansa päätään, koska sairastaa karvojen lähtemistä aiheuttavaa alopeciaa.

Markkasen Cleveland hävisi täpärästi Dallasia vastaan

Koripallon NBA:ssa Cleveland Cavaliers hävisi ottelunsa Dallas Mavericksia vastaan. Cleveland Cavaliersin kotiareenalla käyty kamppailu päättyi numeroihin 112–120.

Cavaliersia edustava Suomen koripalloylpeys Lauri Markkanen keräsi ottelussa 13 pistettä. Markkanen nappasi kuusi levypalloa. Seitsemästä kolmen pisteen heitosta verkon läpi upposi yksi.

Peliaikaa Markkaselle kertyi liki 33 minuuttia.

Edellisen, maanantaina Orlando Magicia vastaan pelatun ottelunsa Cavaliers voitti täpärästi. Markkanen loukkaantui ottelussa Orlandoa vastaan lievästi, mutta palasi kentälle. Cavaliers on itäisen konferenssin sijalla seitsemän.

Myös läntisen konferenssin neljännellä sijalla oleva Dallas voitti edellisen ottelunsa.

Buffalo hävisi Winnipegille - Jokiharju ja Heinola saivat syöttöpisteet

Jääkiekon NHL:ssä Buffalo Sabres hävisi kotonaan Winnipeg Jetsille. Ottelun lopputulos oli 2–3.

Voittolaukauskisaan päättyneessä ottelussa suomalaispelaajista syöttöpisteille pääsivät Buffalon Henri Jokiharju ja Ville Heinola.

Jokiharju tarjoili syötön joukkuetoveri Zemgus Girgensonsin toiseen maaliin. Heinolan syöttö puolestaan johti Mason Appletonin tekemään maaliin.

Detroit Red Wingsin ja New York Rangersin välisessä, jatko-ajalle venyneessä ottelussa New Yorkia edustava Kaapo Kakko oli yhä poissa rivistä ylävartalovamman vuoksi. Ottelu päättyi Rangersin voittoon lukemin 4–5.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut