Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

EU-komissio haluaa kestävämpiä tuotteita – tavoitteena on myös puuttua pikamuotiin ja tekstiilijätteeseen

Euroopan komissio haluaa tehdä kestävät tuotteet normiksi EU:ssa, edistää kiertotaloutta ja lisätä kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia vihreään siirtymään. Keskiviikkona julkistetut ehdotukset liittyvät Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan.

Komissio ehdottaa muun muassa uusia sääntöjä, joilla lähes kaikista EU:n markkinoilla olevista tavaroista tehdään ympäristöystävällisempiä, vahvemmin kiertotalouteen perustuvia ja energiatehokkaampia koko niiden elinkaaren ajan. Elinkaari ulottuu tässä suunnitteluvaiheesta päivittäiseen käyttöön, käyttötarkoituksen muuttamiseen ja käytöstä poistamiseen.

Komissio esittää lisäksi uutta strategiaa, jonka tavoitteena on tehdä tekstiileistä aiempaa kestävämpiä, korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä.

– Tavoitteena on myös puuttua pikamuotiin, tekstiilijätteeseen ja myymättä jääneiden tekstiilien hävittämiseen sekä varmistaa, että niiden tuotannossa noudatetaan työntekijöiden oikeuksia kaikilta osin, Euroopan komission Suomen-edustusto kertoo tiedotteessa.

Kolmas ehdotus pyrkii edistämään rakennustuotteiden sisämarkkinoita ja varmistamaan, että rakennettu ympäristö täyttää kestävyys- ja ilmastotavoitteet.

Lisäksi pakettiin sisältyy ehdotus uusista säännöistä, joilla lisätään kuluttajien mahdollisuuksia vaikuttaa vihreään siirtymään. Ajatuksena on, että nämä saisivat paremmin tietoa tuotteiden ympäristökestävyydestä ja suojaa viherpesulta.

Ehdotuksilla pyritään EU:ssa todelliseen kiertotalouteen, joka on irrotettu energia- ja resurssiriippuvuudesta. Ehdotukset perustuvat EU:n nykyisiin ekosuunnittelusääntöihin, joiden kerrotaan vähentäneen merkittävästi EU:n energiankulutusta ja tuoneen kuluttajille huomattavia säästöjä.