Talentia: Kunta-alan työntekijöitä painostettu olemaan menemättä lakkoon

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian mukaan osa mahdollisten lakkopaikkakuntien työnantajista on yrittänyt painostaa työntekijöitä, jotta nämä eivät uskaltaisi jäädä lakkoon.

Työnantaja on ammattijärjestön mukaan kerännyt nimilistoja lakkoon osallistuvista Talentian jäsenistä tai kysynyt työntekijöiltä, ovatko nämä tulossa töihin lakkouhan alla olevina päivinä. Lisäksi työnantaja on Talentian mukaan pyrkinyt ammattieettisiin syihin vedoten painostamaan jäseniä olemaan menemättä lakkoon.

Talentian mukaan sen tietoon on tullut tapauksia, jossa työnantajat ovat ilmoittaneet laajasti työntekijöille, että he eivät voi olla lakossa, koska se uhkaisi asiakkaiden henkeä ja terveyttä.

Talentian työsuhdeasioiden päällikkö Konstantin Laakkonen muistuttaa, että työnantaja ei voi kieltää työntekijöitä osallistumasta lakkoon tai rajata vastuuhenkilöitä etukäteen työtaistelun ulkopuolelle.

– Muistutamme, että lakko on laillinen toimenpide. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin painostusta eikä kysyä, onko työntekijä osallistumassa lakkoon tai kuuluuko hän ammattijärjestöön. Tämä tulkitaan lakon murtamiseksi, Laakkonen sanoo järjestön tiedotteessa.

– Työntekijän ammattijärjestöjäsenyys on yksityisasia, jota ei saa tiedustella. Tässä tuntuu olevan työnantajapuolella paljon opittavaa, Laakkonen jatkaa.

KT:ssa kummastellaan

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:ssa suhtaudutaan ihmetellen Talentian väitteisiin. Johtavan työmarkkinalakimiehen Mirja-Maija Tossavaisen mukaan KT:ssa ei ole mitään tietoa työntekijöiden painostamisesta.

– Tämä on aivan avautumaton ja vieras väite. Me emme tällaista tunnista laisinkaan, Tossavainen sanoi STT:lle.

– Työntekijöillä on oikeus jäädä lakkoon. Ei tähän ole mitään muuta kommentoitavaa, Tossavainen jatkoi.

Lakkoon ensi viikolla?

Ensimmäiset lakot Talentian jäsenten osalta alkavat ensi viikolla, mikäli kunta-alalle ei saada neuvottelutulosta sitä ennen.

Talentian jäseniä neuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko on jättänyt lakkovaroitukset useisiin kaupunkeihin. Toteutuessaan lakot muun muassa sulkisivat päiväkoteja ja sosiaalipalveluita tietyin osin.

Ensimmäisinä lakkoon mentäisiin Rovaniemellä, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa 6.–7. huhtikuuta. Tampereella ja Kuopiossa lakossa oltaisiin 12.–13. huhtikuuta. Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa lakkoiltaisiin 19.–25. huhtikuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut