Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnpulp hautaa haaveet miljardiluokan sellutehtaasta – luopuu tonttisopimuksesta Kuopion kanssa

Metsäteollisuusyritys Finnpulp on luopunut Kuopioon suunnitellusta tehdashankkeesta. Yhtiö kertoi tiistaina tiedotteessaan, että se on samalla luopunut hankealuetta koskevasta tonttisopimuksesta Kuopion kaupungin kanssa.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi joulukuussa 2019, ettei Finnpulpin suunnittelema biotuotetehdas saa ympäristölupaa. KHO hylkäsi ympäristöluvan muun muassa Kallaveden ekologisen tilan perusteella.

Finnpulpin mukaan hylkäys perustui menettelyvirheeseen katselmuksessa ja asian selvittämisessä sekä virheelliseen tulkintaan ympäristönsuojelulaissa olevasta epävarmuuden käsitteestä. Tämän vuoden tammikuussa KHO kuitenkin hylkäsi yhtiön hakemuksen kielteisen päätöksen purkamisesta.

Yhtiö luopuu esisopimuksista myös tehdasalueen naapuritonttien omistajien kanssa. Asiasta tullaan erikseen tiedottamaan näiden omistajalle. Tämän jälkeen yhtiöllä ei ole Kuopiossa muita sopimuksia tai suunnitelmia vireillä.

– Tässä vaiheessa yhtiöllä ei ole muuta kerrottavaa, toimitusjohtaja Martti Fredrikson sanoo tiedotteessa.

Fredrikson kertoi STT:lle joulukuussa 2019, että yhtiö oli satsannut täysillä Kuopion projektiin viiden vuoden ajan.

Miljardiluokan suunnitelma

Finnpulp suunnitteli Kuopioon suurta investointia, sillä hankkeen investointisumma olisi ollut 1,6 miljardia euroa.

Yhtiön mukaan valmis tehdas olisi työllistänyt 3 400 ihmistä ja kasvattanut Suomen bruttokansantuotetta 0,4 prosenttia. Tehdas olisi tuottanut yli miljoona tonnia sellua vuodessa.

Oikeuden alkuperäisen kielteisen ympäristölupapäätöksen perustelun mukaan suunnitellun tehtaan aiheuttama lisäkuormitus vesistöön olisi niin merkittävää ja pitkäaikaista, että sen vaikutuksesta vesistön hyvän tilan tavoitteen säilyttäminen vaikeutuisi selvästi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto oli myöntänyt Kuopion Sorsasaloon kaavaillulle tehtaalle ympäristöluvan maaliskuussa 2018, ja Vaasan hallinto-oikeus oli pitänyt sen voimassa syyskuussa 2018.