Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 14 000 ukrainalaista hakenut Suomesta tilapäistä suojelua – Moldova pyytänyt Suomea hakemaan pakolaisia

Tilapäistä suojelua on Suomesta hakenut runsaat 14 000 ukrainalaista, kertoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.). Mikkosen mukaan viime päivinä Suomeen on saapunut noin 400 ukrainalaista päivässä.

EU-maiden sisäministerit pitivät ylimääräisen kokouksen Brysselissä maanantaina. Ministerit keskustelivat EU-maiden tuesta toisilleen pakolaisten vastaanottamisessa.

– Suomi haluaa kantaa myös oman vastuunsa pakolaisten vastaanottamisesta ja olemme tarvittaessa valmiita siirtämään heitä myös muista maista, Mikkonen sanoi toimittajille tilaisuuden jälkeen.

Siirtoja järjestetään hänen mukaansa silloin, jos kyse on esimerkiksi vammaisista, orvoista tai muista erityisryhmistä. Hän kuitenkin erikseen huomautti, että Schengen-alueella on käytössä vapaa liikkuvuus ja monet kuljetusyhtiöt ovat tarjonneet Ukrainasta pakeneville myös ilmaisia kyytejä.

Mikkosen mukaan Ukrainasta pakenevien levittäytyminen riittävän laajasti takaa sen, että he kaikki saavat tasokasta suojelua.

– Monilla rajamailla kapasiteetti alkaa olla täyttynyt.

Lähtijöitä noin neljä miljoonaa

Tasaisen jakautumisen vuoksi on tärkeää, että tulijat pystytään rekisteröimään. Tämä on myös tärkeää rikollisuuden ehkäisemiseksi ja pakolaisten turvallisuudesta huolehtimiseksi. Mikkosen mukaan ihmiskauppatapauksista on jo viitteitä.

Kiintiöistä eri EU-maiden kesken ei ole kuitenkaan ollut puhetta.

– Emme edes tiedä kokonaistilannetta, kuinka paljon Ukrainasta lähtee ihmisiä pois. Se riippuu siitä, miten sota siellä etenee.

Sisäministeriö arvioi viime viikolla, että maahan voi saapua 40 000–80 000 ukrainalaista tämän vuoden aikana. Ukrainasta on paennut noin neljä miljoonaa ihmistä.

Tilapäistä suojelua saavilla on rajoittamaton oikeus tehdä työtä, heti kun he ovat saaneet oleskeluluvan ja oleskelulupakortin.

Moldovan tilanne esillä kokouksessa

Erityisesti kokouksessa oli esillä Ukrainan rajanaapuri Moldovan tilanne.

Mikkonen sanoi, että EU:hun kuulumaton valtio on hyvin köyhä ja haavoittuva maa. Moldovasta on tullut Suomelle virallinen pyyntö pakolaisten hakemiseksi.

– Olemme päättäneet osallistua tähän yhteistyöhön. Sitä valmistellaan, mutta tarkkoja määriä en osaa sanoa, hän sanoi.

Ministeri arvioi, että materiaalisen avun tarve Ukrainassa ja lähimaissa jatkuu valtavana pidemmän aikaa. Hänen mukaansa jo toimitettu materiaaliapu jatkuu edelleen.

Ministerien tapaamisessa oli Mikkosen mukaan esillä isosti rahoitus pakolaisten auttamiseksi. Kokouksessa oli ollut esillä toive, että EU:n rahastoja ja muita jo olemassa olevia välineitä tulisi käyttää tässä tilanteessa joustavammin avun takaamiseksi.