Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Afganistania hallitseva Taleban kielsi naisilta lentomatkustamisen ilman miessukulaista

Afganistania hallitseva ääriliike Taleban on määrännyt maan lentoyhtiöt estämään naisia matkustamasta lentoteitse, jos heidän seuranaan ei ole miespuolista sukulaista. Ankaraa islamin tulkintaa ajava järjestö on rajoittanut kovalla kädellä kansalaisvapauksia palattuaan viime vuonna valtaan Afganistanissa.

Talebanin rajoitusten kohteina ovat erityisesti tytöt ja naiset. Maateitse matkustaminen kaupunkien välillä kiellettiin jo aiemmin yksin olevilta naisilta. Viime viikolla Taleban myös petti lupauksensa sulkemalla jälleen tyttöjen koulut, jotka olivat juuri avautuneet. Kymmenet tuhannet kouluun saapuneet tytöt määrättiin palaamaan koteihinsa. Päätös herätti ankaraa kansainvälistä arvostelua.

Viime aikojen uusia rajoituksia on myös sääntö, jonka mukaan miehet ja naiset eivät voi vierailla pääkaupunki Kabulin puistoissa samoina viikonpäivinä.

– Ei se ole Islamilaisen emiraatin (Taleban-hallinnon nimi itselleen) määräys, vaan Jumalan määräys, että toisilleen vieraiden miesten ja naisten ei tule kerääntyä samoihin paikkoihin, kertoi AFP:lle talebanviranomainen Mohammad Yahya Aref.

Naisia ajetaan julkisuudesta piiloon

Noustessaan valtaan Afganistanissa Taleban on lupaillut, että se hallitsisi maata kevyemmällä kädellä kuin vuosina 1996–2001 oltuaan edellisen kerran vallassa, mutta pikku hiljaa tiukat rajoitukset ovat palanneet voimaan, usein paikallisviranomaisten päätöksestä.

Naisia ollaan Afganistanissa sulkemassa pois lähes kaikesta julkisesta elämästä, kuten kouluista ja hallinnollisista tehtävistä. Lisäksi naisilta vaaditaan tiukkojen pukeutumismääräysten noudattamista.

Taleban on lisäksi ottanut tähtäimeensä paikallismedian, joka kukoisti aiemman Yhdysvaltain tukeman hallinnon alaisuudessa. Sunnuntaina talebanit määräsivät Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kumppaneita Afganistanissa lopettamaan uutislähetyksensä pashtun, persian ja uzbekin kielillä.