Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Hallitus esittää maankäyttö- ja rakennuslain erottamista toisistaan – odotettu lakiuudistus etenee vain uuden rakentamislain osalta

Vuosia valmisteltu maankäyttö- ja rakennuslain uudistus sai uuden käänteen, kun hallitus päätti esittää lakien viemistä eteenpäin omina paketteinaan. Mammutiksikin nimitetty lakiesitys keräsi lausuntokierroksella merkittävän määrän toisistaan eriäviä lausuntoja.

– Valmistelu etenee eduskuntaan tällä vaalikaudella niissä asioissa, joista vallitsee suurin yhteisymmärrys, kommentoi ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että eduskuntaan viedään alkusyksystä ainoastaan esitys uudeksi rakentamislaiksi, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alussa. Maankäytön osalta valmistelu jatkuu, eikä sen osalta ole odotettavissa muutoksia tämän hallituskauden aikana.

– Lakihankkeen aikana on käynyt selväksi, että lisää keskustelua tarvitaan kuntakentän toimijoiden, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa, jotta uudistus saavuttaa tarpeeksi laajan hyväksynnän, ministeri perusteli maankäyttölainsäädännön uudistuksen lykkäämistä.

Uusi rakentamislaki huomioi ilmastokysymykset

Syksyllä eduskunnassa käsiteltävän rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää rakentamista ja rakentamisen digitalisaatiota sekä sujuvoittaa rakentamista.

Esitys tulee sisältämään vaatimuksia rakennusten vähähiilisyydestä ja elinkaaresta.

– Lakiuudistus tuo ilmastonmuutoksen torjunnan osaksi rakentamista ohjaavaa lainsäädäntöä. Leikkaamme rakentamisen päästöjä sekä vähennämme raaka-aineiden kulutusta rakennusten koko elinkaaren ajalta, ministeri Kari sanoo.

Myös rakentamislupaprosessia on tarkoitus yksinkertaistaa. Jatkossa rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus sulautuisivat yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi. Yksivaiheisessa rakentamislupamenettelyssä harkittaisiin samalla kertaa toteutuvatko sekä rakennuksen sijoittamisen että toteuttamisen edellytykset.

Rakentamisen lupakynnystä halutaan nostaa siten, että jatkossa esimerkiksi alle 30 neliömetrin saunan voi rakentaa ilman rakentamislupaa.