Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Tshernobylin ydinvoimalan työntekijöitä päästettiin vapaalle ensimmäistä kertaa hyökkäyssodan alkamisen jälkeen

Pohjois-Ukrainassa joukko Tshernobylin ydinvoimalassa jumissa olleita työntekijöitä pääsi sunnuntaina vapaalle.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta ja valtasi ydinvoimalan jo hyökkäyssotansa ensimmäisenä päivänä. Tämän vuoksi ydinvoimalan runsaat 200 työntekijää eivät ole voineet toteuttaa vuorokiertoa yli kolmeen viikkoon. Sunnuntaina poistumaan pääsi 64 työntekijää, jotka olivat olleet voimalassa noin 600 tuntia, New York Times kirjoittaa . On epäselvää, onko Tshernobyliin jääneillä työntekijöillä mahdollisuutta päästä pois työpaikaltaan.

YK:n alaisuudessa toimiva Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on vaatinut työntekijöiden vuorokierron turvaamista voimalan turvallisuuteen vedoten.

Ydinvoimalan nimissä Facebookissa julkaistussa kirjoituksessa kerrotaan, että 64 työntekijän päästäminen vapaalle onnistui voimalan toiminnan turvaavan 46 vapaaehtoisen ansioista.

– Työntekijät ansaitsevat kunnioituksemme ja ihailumme työskenneltyään näissä vaikeissa olosuhteissa, IAEA:n pääjohtaja Rafael Mariano Grossi sanoi sunnuntaina.

Grossin mukaan työntekijät joutuivat olemaan Tshernobylissä aivan liian pitkään.

– Toivon todella, että myös jäljelle jäänyt henkilöstö pääsee pian kiertoon.

IAEA kertoi maaliskuun puolivälissä, etteivät ydinvoimalan työntekijät enää tee korjauksia ja huoltotöitä johtuen fyysisestä ja henkisestä uupumuksesta. Ydinvoimalasta viestitettiin viime viikolla, että työntekijöillä on riittävästi ruokaa ja kaikki olivat yhä elossa.

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui vuonna 1986 yksi historian pahimmista ydinvoimalaonnettomuuksista, kun yksi sen neljästä reaktorista räjähti. Käytöstä poistettu voimala vaatii edelleen jatkuvaa ylläpitoa.