Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ulkomaantoimittajat vetoavat toimittajien turvallisuuteen sodan jaloissa

Suomen Ulkomaantoimittajien yhdistys vetoaa Venäjään ja Ukrainaan, jotta nämä varmistaisivat sota-alueella työskentelevien toimittajien turvallisuuden.

Yhdistys painottaa, että paikan päältä raportoivat ottavat suuria riskejä, jotta yleisö saisi tosiasioihin perustuvia tietoja sodasta.

Suomesta on paikalla ainakin Helsingin Sanomien, Hufvudstadsbladetin ja Ylen kuvaajia ja toimittajia.

Venäjän kolme viikkoa sitten aloittaman hyökkäyksen jälkeen on jo kuollut journalisteja, ja useat mediaryhmät ovat joutuneet tulituksen kohteeksi.

Toimittajayhdistys on niin ikään huolissaan Venäjältä raportoinnin vaikeuksista.

– Venäjällä kiristyneen lainsäädännön johdosta riippumaton tiedonvälitys on käytännössä tehty mahdottomaksi, ja totuudenmukaista tietoa sodasta välittäviä toimittajia uhkaa jopa vuosien vankeus. Tämä koskee myös ulkomaalaisia journalisteja, siis myös suomalaisia, yhdistys toteaa tiedotteessa.

Sodassa on kuollut ainakin yhdysvaltalainen kuvajournalisti Kiovan alueella Irpinin rintamalinjalla viime viikonvaihteessa. Kuun alussa sai surmansa ukrainalainen televisiotoimittaja niin ikään Kiovassa.

Kansainvälisten toimittajajärjestöjen mukaan Venäjän joukot ovat tahallaan tulittaneet useita toimittajille kuuluvia ajoneuvoja Ukrainassa siitä huolimatta, että ne on merkitty selvästi tunnetuin Press-tunnuksin.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.