Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

OECD arvioi Venäjän hyökkäyksen vesittävän maailmantalouden toipumisen koronasta

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD varoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan vesittää maailmantalouden toipumisen koronasta. Järjestö arvioi, että maailmantalouden kasvu jää yli prosenttiyksikön aiemmin arvioitua hitaammaksi.

Inflaatiota sota kiihdyttää OECD:n mukaan ainakin kaksi prosenttiyksikköä korkeammalle kuin ilman sotaa. Ruuan, energian ja metallien hinnat ovat nousseet rajusti, millä on laaja-alaisia talousvaikutuksia.

– Emme vielä tiedä lopputulemaa, mutta tiedämme, että tämä (sota) satuttaa maailmantalouden toipumista ja kiihdyttää inflaatiota yhä korkeammalle, arvioi OECD:n pääekonomisti Laurence Boone tiedotteessa.

Venäjän ja Ukrainan osuus maailman vehnän viennistä on noin kolmannes, ja maat ovat tärkeitä lannoitteiden tuottajia. OECD varoittaa, että häiriöt vilja- ja lannoitekaupassa vaarantavat elintarviketurvallisuuden ja lisäävät nälkää.

Energian hintojen jyrkkä nousu vaikuttaa kotitalouksiin ja tavaratuotantoon. OECD:n mukaan maakaasu on nyt Euroopassa kymmenen kertaa kalliimpaa ja öljy lähes kaksi kertaa kalliimpaa kuin vuosi sitten

Metallien hintojen nousu puolestaan vaikuttaa tavaratuotantoon lentokoneista ja autoista mikrosiruihin.

Järjestö vaatii EU-mailta laajempaa solidaarisuutta

OECD suosittelee, että Eurooppa pyrkii eroon riippuvuudestaan Venäjän tuottamasta energiasta. Järjestö myöntää, että irtipääsy kestää muutamia vuosia, mutta toimiin olisi ryhdyttävä heti.

Järjestö huomauttaa, että Ukrainasta on paennut jo kolme miljoonaa ihmistä, mikä on paljon suurempi määrä kuin Syyrian sodan alettua.

Ukrainalaiset ovat paenneet ensi sijassa läntisiin naapurimaihin. OECD peräänkuuluttaa EU-mailta laajempaa solidaarisuutta pakolaisten suhteen.